Fontosak a sportsikerek, örömteli mikor egy honfitársunk felér a csúcsra, de.

De mi lenne, ha a politikusaink nem csak négy (jelen esetben öt) évente egyszer büszkélkednének el, valaki más sportbéli sikerével, melyhez nekik amúgy az égadta világon semmi közük sem volt, hanem mondjuk túl az úszók és vívók remeklésein, büszkék lehetnénk a magyar diákok PISA-eredményeire. Vagy a HDI indexre. Esetleg a reálbérekre. Netán a magyar lakosság egészségügyi állapotára. Hova tovább a születéskor várható élettartamra. Mi lenne, ha a nemzet sikerességét nem (csak) abban mérnénk, hogy egy olyan sportágban melynek sokszor a szabályrendszerét sem ismerjük (ki tudja fejből, hogy mi a különbség a kard, a tőr és a párbajtőr között?), egy általunk egyébként ismeretlen honfitársunk sikeres lesz az olimpián?

Mi lenne ha a nemzet sikerességét az oktatási rendszerünk által mérnénk? Netán az idősgondozásunkban? Vagy abban, hogy miképpen bánunk a betegeinkkel? Siker lehetne az öngyilkosok számának csökkenése is. Lehetne siker a fenntarthatóság elérése az energiapolitikában. Siker lehetne a korrupció visszaszorítása. Az infláció csökkenése. Siker lehetne az, ha emelkedne az öregségi nyugdíj. Lehetne örülni annak, ha minél több magyar egyetem kerülne be a világ legjobbjai közé. Oly sok dolog van túl az úszáson meg a víváson, melyben mérhetnénk a sikerességünket.

Azonban nem véletlenül, hogy mi az úszást, a vívást meg a kajak-kenut választottuk: ezekben vagyunk jók.

Amivel önmagában semmi gond nem lenne, ha nem csak ezekben lennénk jók. Ha nem csak az élsportolóink lennének kiváló úszók, hanem minden magyar ember rendszeresen járna úszni, azonban az uszodák hiányában ezt nem mindenhol lehet kivitelezni. Ha nem csak a kiváló sportolóink vernék a világot az ötkarikás játékokon, hanem az átlag magyar ember egészségügyi állapota is meghaladná az EU-s átlagot.

Mikor fogunk olyan Facebook posztot látni, bármely politikustól, ahol a gyermekeink PISA-teszteken elért eredményeire fog büszkélkedni? Abban a 34. helyen állunk, 2003 óta folyamatosan rontunk az eredményeinken, akkor még a 25. helyen szerepelt Magyarország. Nem lehetne, hogy a dobogós helyezés meg a jó szereplés nem csak az olimpián, hanem a PISA-teszteken is fontos lenne?

Én értem, hogy a gerelyhajítás meg a triatlon fontos, de talán a magyar gyerekek oktatása, a magyar idősek gondozása, a magyar dolgozók tisztességes megfizetése is legalább olyan fontos.

Ugye?