Boldogkői Zsolt szerint ősszel berobbanhat egy újabb járványhullám, amely során az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve – írja az atv.hu. A mikrobiológus professzor beszélt arról is, ha nem tesszük kötelezővé az oltást, nem fogunk tudni megszabadulni a koronavírustól.

Boldogkői Zsolt szerint a trendeket nézve ősszel, a jó idő végével elképzelhető, hogy berobban egy újabb járványhullám. A Spriti Fm Aktuál című műsorában a mikrobiológus professzor egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy átoltottsági aránnyal rendelkező országokban, mint amilyen Izrael, csak a fertőzöttek száma emelkedik, a halálozásoké továbbra is alacsony, különösen az oltottak körében.

MINDEBBŐL AZT A KÖVETKEZTETÉST VONTA LE, HA LESZ IS EGY NAGYOBB HULLÁM, ANNAK SORÁN AZ OLTATLANOK LESZNEK NAGYOBB VESZÉLYNEK KITÉVE.

A mikrobiológus professzor szerint, ha csak valami csoda nem történik, akkor csak az oltással fogjuk tudni visszaszorítani a járványt, ezért érdemes lenne – ahogy a magyar kormány is elkezdte, akár több lépésben – kötelezővé tenni azt.

Ezt meg kell lépnünk, különben nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól

– jelentette ki, írja a portfolio.

Magyarországon eddig 5,6 millió ember kapott védőoltást, ami világszinten még mindig nem számít rossznak, ugyanakkor már több európai ország is jobban áll nálunk, például Franciaország, Németország, Olaszország vagy Spanyolország is, ráadásul az oltakozási kedv jelentősen be is lassult. Ennek értelmében van nagyjából 4 millió ember, aki védtelen a vírussal szemben, nekik köszönhetően szinte biztosan lesz negyedik hullám, ami újabb lezárásokkal járhat. Ilyen szempontból Boldogkői javaslata egyáltalán nem rossz: most egyszer kellene csak szigorúnak lenni, hogy utána többé ne keljen le- és bezárásokkal együtt élnünk.

Jelenleg 12 kötelező védőoltás van az országban, melyet minden magyar állampolgár megkapott.