Az új iPhone bemutatója hetek múlva elérkezik, ami által az Apple következő okostelefonjával kapcsolatos tervek is egyre inkább előtérbe kerülnek. Természetesen nem hivatalosan – az Apple soha nem kommentálja a még ki nem adott termékeket. Ez azonban nem tartja vissza a szivárogtatókat attól, hogy egy-egy információt kikotyogjanak az érkező telefonokról.

Az eddig tudomásunkra jutott információk alapján az új készülék mindkét Pro modellben 120 Hz-es LTPO kijelzőt, a hatékonyabb 5G modemnek köszönhetően javuló akkumulátor-üzemidőt és a kamerák jelentős frissítését kínálja, hogy sötétben is jó minőségű képek készülhessenek. Ezek közé tartozik az új asztrofotó és portré videó mód is. Valamint továbbfejlesztett ultraszéles lencsék várhatóak a Pro modelleken.

Az idei őszi iPhone-ról szóló korai pletykák az iPhone 13-as megnevezést használták, míg sokan iPhone 12 S néven emlegették. Mivel azonban az Apple-nél az „S” jelző leginkább arra utal, hogy a telefon néhány kulcsfontosságú újítástól eltekintve sokban hasonlít az előző verzióhoz, ezért az elnevezés kiválasztása sok mindent elárul majd a készülékről.

Érdekességképpen egy 3000 Apple felhasználóval végzett felmérés szerint 18,3% mondta azt, hogy szerencsétlenségre hivatkozva elzárkózna a 13-as nevű termék megvásárlásától. A válaszadók többsége szerint egyenesen az idei eladási évéről kellene elnevezni. 38% az iPhone (2021) elnevezésre szavazott, míg 16% az iPhone 21 elnevezésre. Mindenesetre ez csakis az Apple döntése lesz.

Megjelenése

A legfrissebb hírek szerint az Apple júniusi negyedéves eredménybeszámolója során nem tett említést az esetleges késésekről, ami arra utal, hogy az új iPhone 13 a szeptemberi megjelenésre készül. Az iPhone 12 megjelenése esetében tapasztalható volt a koronavírus okozta késés. Ez október 13-ára tolta az előző széria megjelenését. Ming-Chi Kou, az Apple elemzője azt állítja, hogy az idei szériának vissza kell térnie a normál megjelenési ütemtervhez, ez pedig szeptemberi megjelenést jelent. Ha követi a pontos ütemtervet, körülbelül szeptember negyedik péntekén kerülhet a boltok polcaira.

A Wedbush elemzőcég jelentése szerint az új készülék szeptember harmadik hetében debütál, és az előrendelések már azon a napon megkezdődhetnek, így az új iPhone-ok a rá következő héten kerülhetnek forgalomba. Természetesen ezen információk sem hivatalosak.

Design

A hírek szerinte az új iPhone a tavalyihoz hasonlóan ugyanabban a négy méretben érkezik, mint az iPhone 12. Egy 5,4 hüvelykes iPhone 13 mini, egy 6,1 hüvelykes iPhone 13, egy 6,1 hüvelykes iPhone 13 Pro és egy 6,7 hüvelykes iPhone 13 Pro Max. Bár az iPhone 12 minire nem volt akkora a kereslet, az Apple mégis kiadja a 13 minit. Az 5G-képes iPhone SE csak jövőre várható, az összehajtható iPhone Flip pedig valószínűleg két év múlva érkezik.

Az iPhone 13 lehetséges dizájnváltoztatások közé tartozik a hangszóró áthelyezése a készülék tetejére, egy új átlós kameraelrendezés a normál iPhone 13-nál és egy nagyobb kameramodul az iPhone 13 Pro esetében, mely utóbbi valamivel nagyobb lehet elődjénél. Számos kiszivárgás és jelentés szerint az iPhone 13 kisebb kijelzőnyílással fog érkezni, miután több generáció óta ugyanazt a kissé terjedelmes kivágást használja.

A SIM-kártya tálcája a jelek szerint lejjebb költözik, és a bekapcsológombok is egy picivel lejjebb tolódnak. Lehetséges, hogy visszajön a Touch ID a kijelzőben.

Várható, hogy az új készülékek gyorsabb lesznek köszönhetően az A15 Bionic chipeknek, ezek miatt nagyobb akkumulátort igényel, amely 25W-os töltést kínálva felveszi a versenyt a Galaxy S21 szériával, amely hasonló töltést tesz lehetővé. Az ezzel kapcsolatos információk haloványak egyelőre.

Ára

Az árak változatlanok maradnak az előző termékcsaláddal megegyező mértékben. Az Apple általában nagyon hasonló árazást biztosít korábban megjelenő termékeivel. A TrendForce jelentése szerint az IPhone 13 árazásának „viszonylag egy szinten” kell lennie a jelenlegi modellekkel. Tavaly az iPhone 12 megjelenésekor a termékcsalád 699 dollár, 799 dollár, 999 dollár és 1099 dollár volt. Ezek átszámolva forintba körülbelül 211 000 forinttól maximum körülbelül 332 000 forintig terjednek, ami a magyar piacon drágább. Tavaly az iPhone 12 Pro 128GB körülbelül 453 000 forintba került.

via Forbes – egy lehetséges iPhone 13 várható kinézet