Az Amazon tavaly szeptemberben vezette be a tenyérszkennelő termékét egy Amazon One nevű program keretében, amellyel az emberek azonosíthatják magukat vagy érintésmentesen fizethetnek. Azóta közel 60 Amazon Go kisboltban, Amazon Books-ban, a Whole Foods-ban és más Amazon kiskereskedelmi üzletekben is megjelent szerte az Egyesült Államokban. Ezentúl az e-kereskedelmi óriás azt tervezi, Dilip Kumar, az Amazon fizikai kiskereskedelemért és technológiáért felelős alelnöke szerint, hogy használatát kiterjeszti olyan dolgokra, mint a stadionokba való belépés vagy a munkahelyi beléptetőrendszereknél való alkalmazás.

Szenátorok a napokban az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmaknak adtak hangot. Egy kétpárti trió kérdőre vonta az Amazont a biometrikus adatok gyűjtéséről. Amy Klobuchar (D-MN) és Jon Ossof (D-GA) demokrata szenátorok, valamint Bill Cassidy (R-LA) republikánus szenátor pénteken levelet küldött az Amazon új vezérigazgatójának, Andy Jassy-nak, amelyben több információt kérnek a cégtől arról, hogyan szkenneli és tárolja a vásárlók tenyérlenyomatát, amit az egyes kiskereskedelmi üzleteiben használ.

„Az Amazon biometrikus adatok gyűjtésének kiterjesztése az Amazon One-on keresztül komoly kérdéseket vet fel az Amazon ezen adatokkal kapcsolatos terveivel és felhasználói adatvédelem tiszteletben tartásával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy az Amazon hogyan használhatja fel az adatokat reklámozási és nyomon követési célokra”- írták.

A törvényhozók arról is tájékoztatást kértek, hogy eddig hányan jelentkeztek be az Amazon One szolgáltatásba, hogyan fogja az Amazon biztosítani az érzékeny adatokat, és hogy a vállalat párosította-e valaha is a tenyérlenyomatokat máshol gyűjtött arcfelismerési adatokkal.

„Szemben az olyan biometrikus rendszerekkel, mint az Apple Face ID és Touch ID vagy a Samsung Pass, amelyek a felhasználó készülékén tárolják a biometrikus adatokat, az Amazon One állítólag a felhőbe tölti fel a biometrikus adatokat, ami egyedi biztonsági kockázatot vet fel. […] Az adatbiztonság különösen fontos, amikor olyan megváltoztathatatlan ügyféladatokról van szó, mint a tenyérlenyomat.” – folytatták soraikat a szenátorok.

Az Amazon a múltban már szembesült a felhasználói adatvédelemmel kapcsolatos vizsgálatokkal, és több olyan perrel és csoportos keresettel kellett megküzdenie, amelyek szerint a vállalat megsértette a biometrikus adatvédelmi törvényeket azzal, hogy a hangadatokat harmadik felekkel osztotta meg.

Az Amazon elutasította a kommentárt, – írja az Engadget – de rámutatott egy korábbi blogbejegyzésre, ahol azt mondta a One tenyérképeket soha nem tárolták az eszközön és titkosítva küldték egy rendkívül biztonságos felhőterületre, amelyet csak a One tartalomnak szenteltek.

Továbbá az Amazon One GYIK oldala szerint a felhasználók dönthtnek úgy, hogy törlik a biometrikus adataikat, amelyeket titkosítva tárolnak a felhőben.

A vállalat 10 dolláros kreditet kezdett kínálni azoknak az új felhasználóknak, akik regisztrálják a tenyérlenyomatukat a programba – ez a lépés adatvédelmi jogvédők szerint olcsó taktikának minősült, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy átadják érzékeny személyes adataikat, számolt be a TechCruch.

A szenátorok emellett azt is elmondták, hogy aggódnak amitt, hogy az Amaon arra használhatja a biometrikus adatokat, hogy „tovább szilárdítsa versenyerejét és elnyomja a versengést a különböző piacokon.”