Az ELTE meteorológiai tanszékének szakemberei Pongrácz Rita és Dezső Zsuzsanna vezetésével megvizsgálták a fővárosi „hőszigethatást”. A mérések szerint az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete már májusban eléri a 40 fokot a déli órákban.

A Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon ma közzétett cikkben a vezető meteorológusok kiemelték, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a hőhullámok és egyre több a száraz időszak is. Ezek okozzák a hőszigethatás, ez így együtt pedig a városokban élők számára rontja az élhetőséget, nem is beszélve az egészségügyi kockázatokról.

Az ELTÉ-n már 20 éve követik műholdak segítségével a városi hőszigethatást, aminek éves és napi menete van, de a nyári csúcsidőszakban akár 10 fokos különbség is kialakulhat a városok és a vidék között. Az útburkolatok és a sok betonépület elnyeli a sugárzást, így már a nap közepére rendkívül felforrósodik, ami nyilvánvalóan növeli a hőérzetet. Ezzel szemben a természetes zöldterületek a mérsékeltebb sugárzáselnyelés miatt és a párologtatás révén jóval alacsonyabb hőmérsékletű a nappali időszakban..

“A műholdas mérések nemcsak a problémás területekre világítanak rá, de arra is, hogy hol van szükség beavatkozásra” – írják. A megoldás szerintük az, hogy sokkal több és jobb minőségű zöldfelületre van szükség a városokban. “Világszerte egyre több jó gyakorlat mutatja, hogy képesek vagyunk megváltoztatni városainkat, növelve ezzel azok klímaalkalmazkodási képességét és egyben csökkentve kibocsátásainkat” – fogalmaztak a vezető meteorológusok.

Forrás: Greenfo