Az aranyvessző  vagy Solidago, az őszirózsafélék családjába tartozó virágos évelő növény.

A közönséges aranyvessző vadon erdőszéleken, domboldalakon, gyepeken fordul elő. Aranysárga bugás virágzata júliustól októberig virágzik. Közel két-három méter magas, karcsú, sűrű leveleiről, a tövénél bokrosodó kóró szerű külleméről, megjelenéséről könnyen felismerhető. hazánkban nagyon gyorsan terjed, mert a mérsékelt égövön a legtöbb faj gondozás nélkül is szépen fejlődik: nem igényel se sok csapadékot, se különleges talajt.

 A dísznövényként is igen elterjedt észak-amerikai eredetű aranyvesszőfajok gyomnövények. Ezek sajnos fokozatosan kiszorítják az őshonos, közönséges aranyvesszőt. Hatóanyagai között vannak a flavonoidok, a szaponinok és illóolajok. A virágok ezek mellett még nyálkaanyagokat, fahéjsavszármazékokat és cserzőanyagokat is tartalmaznak. Írások megemlítik még a szaponin-, cseranyag-, rutin-, keserűanyag-, nikotinsav- és kevés illóolaj-tartalmát.

Virágos hajtásait gyűjtik, a népi gyógyászatban ugyan kisebb jelentőségű, de hasmenés, megfázás, reumatikus panaszok, bőrbetegségek és visszeres panaszokra a kora középkor óta gyakran használják.

Köhögés vagy asztma esetén kiváló nyálkaoldó. Egykor a rettegett szamárköhögés idején alkalmazták. Remek gargarizálóként torokgyulladáskor.

Húgyúti fertőzések, vesegyulladás, hólyaghurut, fehérje- és vérvizelés, vesekő és vesehomok  panaszaink idején kihasználhatjuk gyulladáscsökkentő, húgyúti átmosó, vizelethajtó hatását.

Ízületi bántalmakban és reumatikus fájdalmakban szenvedőknek szintén a gyulladáscsökkentő és méregtelenítő,  immun serkentő hatását hasznosíthatják.

Ajánlható a férfiaknak prosztatabántalmak esetén. A hölgyeknek pedig erős menstruációs vérzés esetén. A hölgyek jó hasznát vehetik a hüvelyt érintő gombás fertőzés esetén, mint hüvelyöblítő.

Különféle bőrproblémák, például sebek, ekcéma, pattanásos bőr, bőrgyulladás, sőt lábszárfekély esetén is borogatás, illetve lemosó készülhet belőle.

Rovarcsípések utáni viszketést és fájdalmat enyhíthetünk összetört levelével.

Teája izzasztó és vértisztító hatású, így kiváló méregtelenítő.Stimulálja az immunrendszert, így erősíti a szervezet saját védekezőképességét. Az aranyvessző tea fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, miközben enyhén nyugtató hatást vált ki.

A növény jótékony gyulladáscsökkentő hatását mindenféle gyulladás esetén kihasználhatjuk, legyen az a nyálkahártyák, a bőr vagy az emésztőrendszer.

Aranyvessző tea készítése: 2 dl vizet felforralunk, 1 teáskanálnyi szárított virágot leforrázunk 2 dl forró vízzel. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Napi 2X 2 dl ajánlott.

Mint minden, az aranyvesszőfű tea fogyasztását sem vihetjük túlzásba, mert túlfogyasztás esetén jelentkezhetnek a mellékhatások. Illetve alacsony vérnyomás esetén javasolt az óvatos alkalmazása. Nem javasolt 12 éves kor alatt, terhesség, szoptatás idején. Vese-, és szívelégtelenség következtében kialakult ödémák esetén pedig alkalmazása kerülendő!