Péntek kora este a Művészetek Házában tartott közös konzultációt Pécs polgármestere, Péterffy Attila, valamint az LMP frakcióvezetője, és egyben egyéni képviselő-jelöltje, Dr. Keresztes László Lóránt. A beszélgetést Keresztes kezdeményezte, aki Baranya kettes számú körzetben valamennyi polgármesterrel le szeretne ülni egyeztetni, a jövőbeli esetleges közös munkáról, a meglévő problémákról, és a lehetőségekről is. Ahogy kérdésünkre elmondta:

„csak világos program mentén lehet kérni a választók felhatalmazását, és fel kell készülnünk, hogy a kormányváltás másnapján már pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk.”

A beszélgetést Marton Ferenc moderálta, és a felek számos fontos témát érintettek.

Pécs pénzügyi helyzetét beszélték át először, ahol Péterffy részletesen ismertette a város jelenlegi helyzetét, szóba került az adósság, mely 5,77 milliárd forint, ám ennek jelentős részét úgy fest, sikerül megoldani különböző pályázatokkal, projektekkel. Ilyen például a repülőtérfejlesztés, ahol az állam részesedést vásárolna a város üzletrészéből. A polgármester azt is elárulta, hogy Pécs és a kormány kapcsolata változó, azonban a kormánynál elismerik a városvezetés munkáját, és a teljesítményt. Ahogy Péterffy fogalmazott: vannak büntetett városok, ilyen például Hódmezővásárhely. Vannak kiemelten támogatott települések, mint például Debrecen, Székesfehérvár vagy Győr. És van Pécs, ami a virtuális skála közepén helyezkedik el.

Keresztes hangsúlyozta, hogy nem szabadna, hogy a kormány politikai alapon tegyen különbséget a települések között, ezen a kormányváltás után változtatni kell. Az önkormányzatoknak nagyobb szabadságot, és több forrást kell biztosítani, hogy a feladataikat jól eltudják majd látni a települések. A kormánynak például dolga van a tömegközlekedésben, hangsúlyozta Keresztes. Továbbá egy súlyos problémára is felhívta a figyelmet, miszerint a vízszolgáltatás katasztrofális állapotban van szerte az országban, a szakmai szereplők többször is jelezték már, hogy összeomlás szélén áll a rendszer, az elmúlt évtized során duplájára nőtt a meghibásodások száma, a szektorban nagy a munkaerő és a forráshiány. 2022 után ezt is meg kell majd oldania az új kormánynak.

Szóba került a város gazdaságélénkítése, és annak módjai.

Péterffy véleménye szerint befektetőkre, magas hozzáadott értékű munkahelyekre, beruházásokra van szükség. Ezen kívül új irodaépületekre is szükség van, amiből nincs túl sok a városban, ám a volt Ifjúsági Ház tegnap átadott épülete épp ilyen. A fő cél, hogy Pécsen tartsák a fiatalokat, itt tudjanak boldogulni.

Ezzel Keresztes is egyetértett, szerinte is az a legfontosabb, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni, aki pedig már elment, azok számára olyan feltételeket kell teremteni, hogy vonzó opció legyen, a visszaköltözés. Ehhez szükség van a városra, az egyetemre, a gazdasági szereplőkre, és a kormányra is. Kiemelt számos jó példát Európából, ahol erősebbek és hatékonyabbak az önkormányzatok, ilyen például Lengyelország is.

Beszéltek a Pécsi Tudományegyetemről is, mindkét szereplő egyetértett abban, hogy az egyetem autonómiáját vissza kell állítani, Péterffy hangsúlyozta, hogy a rektorral és a szenátussal kifejezetten jó a munkakapcsolata. Aggasztónak tartják, hogy a kuratórium élére gyakorlatilag csak és kizárólag politikai alapon neveztek ki embereket, ráadásul a PTE költségvetése duplája a városnak. Keresztes hangsúlyozta: a régió legnagyobb foglalkoztatójáról van szó, ahol körülbelül hatezer ember dolgozik. Az LMP frakcióvezetője szerint az egyetemi béreket is rendezni kellene, mert azok megalázóan alacsonyak, a beígért kétszer 15 százalékos béremelés pedig nem lesz elég ehhez.

A fórum végén fenntarthatóságról beszéltek, Péterffy kiemelte, hogy a városban csak olyan beruházások épülhetnek meg, melyek gazdaságilag és környezetileg is fenntarthatók.

Fotók: Talabér Ádám