Közeleg az előválasztás, ahol nem csak az egyéni körzetekben induló jelöltekre, hanem az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjére is lehet szavazni. Hét aspiráns is indulni készül, röviden alább bemutatjuk őket, és azt is, hogy mit képviselnek.

1: Jakab Péter

A Jobbik elnöke elsősorban meglehetősen határozott parlamenti performanszaival és gasztronómiai kalandjaival hívta fel magára a figyelmet, a jelek szerint sikeresen. Népszerű jelölt, értelemszerűen főképp a Jobbik szavazói és a vidékiek között.

2: Karácsony Gergely

Budapest főpolgármestere, aki már 2018-ban is próbálkozott, akkor sikertelenül. Mögötte áll a Párbeszéd, az LMP és az MSZP is, alapvetően baloldali, zöld programmal áll rajthoz, és készül a 2019-es önkormányzati választások után, egy újabb győzelemre.

3: Márki-Zay Péter

A személy, aki miatt egyáltalán létezik az összefogás. Alapvetően jobboldali, konzervatív jelölt. Vele indult minden, 2018 telén, Hódmezővásárhelyen, ott és akkor ő adott reményt az ellenzéknek, hogy a Fidesz legyőzhető. MZP az ország egyik „legfideszesebb” városában tudott nyerni, ráadásul kétszer is. A receptet tudja, kérdés, hogy engedik-e megfőzni azt.

4: Ecsenyi Áron

A legfrissebb induló, a libertáriánus Le az Adók 75%-ával Párt jelöltjeként. A libertáriánizmus alapja az egyén szabadsága, a minél kisebb állam, és a minél szabadabb piac. Ha győznek, jelentős adócsökkentést ígérnek mind a vállalkozásoknak, mind a munkavállalóknak.

5: Dobrev Klára

A mezőny egyetlen női jelöltje, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök felesége, a DK EP-képviselője. Baloldali, talán az egész mezőny legbaloldalibb jelöltje. Éppen ezért a balos szavazók között népszerű, jobbról azonban kérdéses, hogy képes lesz-e szavazókat megszólítani. Pártolja az Európai Egyesült Államok eszméjét.

6: Pálinkás József

Az MTA egykori elnöke, atomfizikus, szintén inkább jobboldali, és egyértelműen konzervatív jelölt. A Fideszből-kiábrándult személy prototípusa, hiszen maga is tevékenykedett az első, második és a harmadik Orbán-kormányban is, oktatási miniszter és kormánybiztos is volt.

7: Fekete-Győr András

A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje Ecsenyihez hasonlóan szintén a fiatalabb generációt képviseli, alapvetően liberális értékrenddel, jobb- és baloldali elemeket egyaránt felmutatva a programjában.