2022 tavaszán az ellenzék – immár – teljesen összefogva fog megmérkőzni Orbán Viktorral és a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. Az összefogás szükséges, ám nem elégséges, aki azt gondolja, hogy önmagában elég egy az egyben indulni a Fidesz ellen, az óriásit téved. Egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy 2018-ban a Fidesz több szavazatot kapott, mint a hat ellenzéki párt összesen, ahogy azt sem, hogy a 2019-es EP választásokon szintén ugyanez történt, meglehetősen nagy fölénnyel. 2018-ban és 2019-ben is kiderült: több Fidesz-szavazó van, mint ellenzéki, és az ellenzéki oldalon hitegethetik magukat azzal az emberek, hogy ez majd 2022-re megváltozik, azonban ez maximum egy vágyálom, nem tény.

Világos, egyértelmű, és mindenki számára nyilvánvaló, hogy 2022-ben az ellenzéknek csak akkor lesz esélye, ha sikerül az úgynevezett „Fidesz-árvákat” megszólítania. Azokat, akik eddig a Fideszre szavaztak, de valamilyen oknál fogva kiábrándultak a kormánypártból és Orbán Viktorból. Azokat a jobboldali, konzervatív szavazókat, akik nélkül kizárt, hogy nyerjen az ellenzék. Ez részemről nem valamiféle negatív jóslat, hanem pusztán tényeken, és számokon alapuló ténymegállapítás.

Már kétszer is számot adtunk a PegaPoll igen csak nagymintás, és meglehetősen érdekes felméréséről, most egy újabb aspektusát vizsgáltuk meg a több tízezer kitöltővel rendelkező adatbázisnak.

Kire szavaznának a Fidesz és a KDNP szavazói, ha muszáj lenne az ellenzéki jelöltök közül választaniuk?

Félreértés ne essék: többségük 2022 tavaszán Orbánra fog voksolni. Azonban egy újabb Borkai vagy Szájer ügy, a Fudan, vagy egy előre nem látott esemény hatására közölük is lehetnek jópáran, akik végül meggondolják magukat, és nem a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire fogják leadni a szavazataikat.

A felmérést pedig a kormánypártok szavazói is ezres nagyságrendben töltötték ki. A Fidesz-szimpatizánsok így választottak:

A Fidesz szimpatizánsainak körében Pálinkás József kapta eddig a legtöbb pontot, őt követi Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András. Pálinkás egy olyan inkább jobboldali ellenzéki jelölt, aki nem köthető egyik nagy párthoz, ezért jelenthet alternatívát a Fidesz szavazói számára.

A Kereszténydemokrata Néppárt szimpatizánsainak körében Pálinkás kapta eddig a legtöbb pontot, őt követi Márki-Zay Péter és Jakab Péter, valamint Karácsony Gergely.

A szintén jobboldali Polgári Válasz szimpatizánsainak körében Márki-Zay Péter kapta eddig a legtöbb pontot, őt követi Pálinkás József és Karácsony Gergely.

Közös valamennyi jobboldali párt szavazói között, hogy Pálinkás József és Márki-Zay Péter a két legnépszerűbb jelölt, ami aligha véletlen, jobboldalon ők a legelfogadhatóbb opciók, lévén ők maguk is jobboldainak vallják magukat. Az is jól látszik, hogy Dobrev népszerűtlen, rájuk szinte biztosan nem voksolnának jobboldali szavazók. A többiek esetében sem túl rózsás a helyzet, illetve jelentősen el is tér a különböző pártok támogatói véleménye egymásétól.