Ma ünnepli 50. születésnapját Beck Zoli, a 30Y frontembere, a PTE-adjunktusa, Pécs kulturális életének ikonikus alakja.

Rátgéber Lászlóhoz hasonlóan, ő sem Pécsett látta meg a napvilágot, később költözött ide és alkotott nálunk. Devecseren született ötvenévvel ezelőtt, majd a szombathelyi BDTF-n szerzett magyar nyelv és irodalom (1994) és tanító (1995) szakos diplomát. Ezt követően került Pécsre, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar nyelv és irodalom szakon. Doktori fokozatát 2010-ben irodalom- és kultúratudományokból szerezte.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem BTK NTI Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének egyetemi adjunktusa, valamint az általa alapított PTE ZEN (Zenélő Egyetem) szakmai igazgatója. Rendszeres vendégelőadója az Universität Wien-nek.

S ami talán ennél is fontosabb, az a zenei karrierje. 2000-ben alapították a 30Y nevű zenekart, öccsével Beck Lászlóval, az együttes azóta is meghatározó része a hazai könnyűzenének, és Pécs művészeti életének. Slágerek tucatjait, mélyen szántó gondolatok százait, fantasztikus koncert élmények tömegeit köszönhetjük neki, és a 30Y-nak.

Nyugodtan mondhatjuk, a ma ötvenedik születésnapját ünneplő Beck Zoltán Pécs egyik büszkesége!

Isten éltessen sokáig, Zoli!

Fotó: 30Y Facebook