Átadták a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont egyik, korszerűsített és bővített épületét csütörtökön. A 350 millió forintos beruházás javarészben a kormány támogatásával valósult meg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadással egybekötött tanévnyitón kiemelte: a magyarországi horvát közösség nemcsak megőrizte értékeit, de folyamatosan értéket teremt és ad tovább, ebben pedig igyekszik folyamatosan segítséget nyújtani a magyar kormányzat is.
Mint mondta, a pécsi közösség, ahogy az elmúlt tíz esztendőben, a következő időszakban is számíthat a nemcsak a kabinet, de az Országos Horvát Önkormányzat támogatására is.
Beszámolt arról: még idén bővülni fog a pécsi belvárosban a nemzetiség közösségi helyéül szolgáló Horvát Ház és megszépül a művészeti és kulturális programoknak otthont adó August Senoa Horvát Klub épülete, továbbá létrehoznak egy kollégiumot is a nemzetiségi oktatásban részt vevők számára.
A magyar-horvát együttműködésről megjegyezte: a földrengés által sújtott Petrinjában egy iskola felújításában vállal részt a kormányzat, a nyáron pedig onnan érkező fiatalok üdültetésében nyújtottak segítséget.

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő úgy vélekedett, az iskola felújításán keresztül lehet igazán „látni és láttatni, hogy mire vagyunk képesek összefogva”. A magyar kormány és a horvát önkormányzat együttműködésének köszönhető, hogy a pécsi horvát iskola az elmúlt hét évben teljesen megújult, így mára az óvodáskorúaktól a fiatal felnőttekig minden helyi és környékbeli horvát nemzetiségű gyermek 21. századi körülmények között tud részt venni a nemzetiségi oktatásban, és „erős horvát identitással, magyar állampolgári küldetéssel léphetnek ki a nagybetűs életbe” – fogalmazott.
A képviselő köszönetet mondott a horvát közösségnek azért, hogy „ragaszkodik nemzeti öntudatához és keresztény hitvallásához, így (…) tudunk mi, magyarok és horvátok sikeres jövőt építeni Európa közepén és példát adni a kontinens hanyatló kultúráinak”.

Mándityné Zsifkovics Ágnes intézményvezető közölte: a most átadott fejlesztéseknek köszönhetően hat tanteremmel bővült az intézmény, így a középiskolások kényelmesebb körülmények között tanulhatnak.
Pécsen a közelmúltban egy német nemzetiségi oktatási intézmény, a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet óvodája is megújult és bővült, továbbá felújították az intézmény általános iskoláját is. Az összesen csaknem félmilliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló beruházások átadóünnepsége szintén csütörtökön volt az államtitkár jelenlétében.