Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője Vattay Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Izraelben kezdetét vette egy újabb járványhullám, amelynek során ráadásul nem csak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátására.

„Lényegében 1-1,5 hónapig tartott megérteni, hogy az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust. Az is kiderült, hogy az idő múltával a súlyos betegséget kiszűrő hatása is gyengül az oltásnak, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot. Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik – nyilatkozta a szakember.

Vattay Gábor szigorúan felhívja a figyelmünket arra, hogy ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban, hiszen május közepére-végére tehető a lakosság zömének második oltása.

Forrás