Szeptember első napja a diákoké volt Kozármislenyben, megújulással, modernizálással, új épületszárnnyal és vidámsággal. Két nap múlva viszont máris az idősek felé fordult a figyelem, mivel éppen 17 évvel ezelőtt költözhettek be a Dorthea Otthon lakói a kozármislenyi zárda, és a templom szomszédságában található idősek otthonába.

A neves alkalomból ünnepséggel köszöntötték a dolgozók az otthon lakóit a megjelent városi önkormányzati képviselőket Hamvas Évát és Horváthné Emesz Krisztinát, a látogatókat.

Csapi Róbertné intézményvezetőtől megtudtam, hogy jelenleg 50 idős gondozottat látnak el a Dorothea Otthon falai között. Az idős korosztályból is a 80 fölöttiek teszik ki a kozármislenyi idősek otthonában élők zömét, vagyis többnyire azok kerülnek hozzájuk, akiknek az otthoni ellátása már egész napos odafigyelést, és állandó, szakszerű gondozást igényel.

Az utóbbi évtizedekben a felgyorsult életvitel és a több generációs együttélések megszűnése, illetve az urbanizáció magával hozta, hogy társadalmunkban, sok esetben az idős ember elmagányosodik és betegen, egyedül kell szembenézzen az időskor mindennapi kihívásaival. Kozármislenyben a Ferences Betegápoló Nővérek a Dorothea Otthonukat 2004-ben azzal a célkitűzéssel kezdték el működtetni, hogy az idős emberek magányának fájdalmát megpróbálják enyhíteni. Teszik ma is mindezt a testi – lelki szükségleteik kielégítésével, a róluk való gondoskodással. A gondoskodásukkal szeretnék megéreztetni az idősekkel, hogy a család mellett még sok ember szemében fontosak és értékesek.

Az alapító Bali Katalin Kapisztrána nővér bátorsága és rendíthetetlen hite, és a jó ügy mellé álló sok jó szándékú ember becsatlakozásának köszönhető az idősotthon létrejötte.

Az otthon 1998-2004 közötti építése és megalapítása idején a nővérek a ferences lelkiségükből fakadó alapvető célként kitűzött értékek jegyében működtetni és fenntartani kívánt otthont Dorothea Otthonnak, Flüe-i Szent Miklós, Svájc védőszentjének felesége után nevezték el.

A Dorothea Otthon létrejöttéhez hozzátartozik, hogy 1992-ben Ferencz Miklós, Kozármisleny polgármestereként telket adományozott az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei szerzetes közösségnek arra a célra, hogy a telken a nővérek részére egy kolostor, egy templom és a későbbiek folyamán egy szociális létesítmény épüljön. Mindez két ütemben valósult meg: 1992-1997 között készült el és lett felszentelve a Flüe-i Szent Miklós templom és a kolostor, majd 1998-2004 között épült fel a Dorothea Otthon.

2004-2014-ig az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei fenntartásában és vezetésében működött a Dorothea Otthon. A tulajdonjogot megtartva, 2014-től a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartománynak adták át a fenntartói jogokat és feladatokat.

A Dorothea Otthonban dolgozók hisznek abban, hogy az emberi élet értékességét nem a megszerzett javak és sikerek határozzák meg, hanem az Istentől kapott emberi méltóság. Ezért idős korban, amikorra már számtalan veszteséget kellett átélniük és elszenvedniük az embereknek, amely már több esetben megfosztja őket a teljesítőképességtől, értékes kapcsolatoktól, fizikai és szellemi frissességtől, a fiatalos erőtől, nos ilyenkor a segítő személyzet hidalhatja át ezeket a hiányokat.

Forrás: dorotheaotthon.hu