A szombathelyi versenyzőt két úszó, Pap Bianka és Konkoly Zsófia előzte meg.

A magyar csapat 16 éremmel – 7 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal – zárta a tokiói paralimpiát. Ez minden idők második legjobb magyar szereplése volt, csak az 1984-es, New York-i játékokon szereztek több magyar sportolók.

Az állam, ahogy az olimpikonokat, a paralimpikonakat is pénzjutalommal díjazza, az első nyolc hely valamelyikén végzett versenyzőknek jár a prémium. Az aranyérmesek 25, az ezüstöt szerzők 17,85, a bronzérmesek pedig 14,25 millió forinttal gazdagodnak – írja a Blikk.

A tegnapi napon véget ért paralimpián az úszó Pap Bianka volt a legsikeresebb magyar. Egy arany és két ezüstérme mellett egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést is elért, összesen 64,9 millió forintot keresett.

Őt egy másik úszó Konkoly Zsófia követi a második helyen, 63,5 millió forintos jutalommal, a szombathelyi Ekler Luca pedig 27,8 millió Ft-tal a hamradik helyen van a kereseti listán.

A Blikk érdekességként kiemeli, hogy az olimpikonok diadala pontosan a dupláját, 50 millió forintot éri, mint amennyi az elsőként végzett parasportolók jutalma.

– Bármekkora legyen is a jutalom, rossz üzenete van annak, ha a parasportolók kevesebbet kapnak. Főként, mert egy fogyatékkal élő nem az alapján választ sportágat, hogy miben tehetséges, hanem hogy melyik létesítménybe tud bemenni – mondta Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok korábbi úszó a lapnak. – Egyébként pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy valaki a milliós tételekért csinálja végig négy év munkáját, bár ha igen, neki ugyanúgy jár a tisztelet.

Forrás