A keddi kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a negyedik és az azt követő hullámok el fognak térni a mögöttünk hagyott eddig járványhullámoktól, ugyanis az oltás olyan eszköz, amelytől a  védettség egyértelműen sokszorosára nő.

Ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog. A kormány nem kívánja a lezárások politikáját fojtani, igaz az idősek veszélyezettsége most is nagy, ezért kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa – jelentette ki.

A napi adatokat ismertetve elmondta, 816 222-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 114-re, a gyógyultaké 779 250-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 6858. Kórházban 307 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri január elsejéig – jelentette be.

Fontos, hogy tüntetni például ennek ellenére is lehet, ugyanakkor a kormánynak az akcióképességre, a gyors reagálási képességre az ezt követő időszakban is szükség lesz.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy nem lesznek olyan magasok a számok. Hatmillió honfitársunk már be van oltva, ami jó jel. De továbbra is azt kérik, hogy aki még nem oltakozott tegye meg, illetve a 60 éven felüliek igényeljék a harmadik emlékeztető oltást is.

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet – tette hozzá.

Bőven van elegendő oltóanyag,

  • Pfizerből és Modernából 3,3 millió,
  • AstraZenecából 1,5 millió,
  • Sinopharmból több mint 2 millió vakcina áll rendelkezésre.

A 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer oltásokból rendelni fog Magyarország.

A minimálbér emeléséről jelenleg is tárgyalnak. Szeretnék, ha január elsejére elérni a 200 ezer forintot.

Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér – mutatott rá.

A szakmunkások minimálbér emelése is szóba került. Ha emelkedik a minimálbér, akkor emelkedik a garantált bérminimum is – mondta.