A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás könyörtelen előrehaladását – írja az Együtt a tudományban 2021 című, tegnap közzétett ENSZ-jelentés. Január és július között ugyanis a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás az energia- és ipari szektorban már azonos vagy magasabb szinten volt, mint a világjárvány előtt, 2019-ben.

A teljes kibocsátás csökkenése 2020-ban, az első járványhullám alatt csak rövid ideig tartó megtorpanást jelentett – szögezte le a Meteorológiai Világszervezet (WMO), az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC), valamint több más szervezet közös jelentése.

Bár a pandémia okozta visszaesés láttán számos felhívás hangsúlyozta a világgazdaság fenntarthatóbb módon történő újjáépítésének szükségességét, erre végül nem került sor. Petteri Taalas, WMO főtitkára is annak adott hangot, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak. A főtitkár sajtótájékoztatón figyelmeztetett: “ha kudarcot vallunk az éghajlatváltozás mérséklésével, akkor a probléma tartósan, több száz vagy akár több ezer évre állandósul, és ennek a gazdasági életre és az emberi jólétre gyakorolt hatásai sokkal drámaibbak lehetnek, mint a koronavírus-járvány”.

Forrás: greenfo