Ma reggel videokonferencia keretében együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Kozármisleny Város képviseletében dr Biró Károly polgármester a kínai 10 milliós népességű Jinan várossal, és a 380 ezer lakosú Pingyin kerület vezetőivel!

„Ma reggel videokonferencia keretében együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá a kínai 10 milliós népességű Jinan várossal, és a 380 ezer lakosú Pingyin kerület vezetőivel! Célunk a kialakítandó ipari parkunk fejlesztése, és a kulturális kapcsolatok erősítése a két ország, és a városok között!”

– írta tegnap délelőtt, a hírhez közölt kommentárjában dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere a Facebook oldalán.

Jinan, Kína nagy jelentőségű vidéki városa, a település Shandong tartomány fővárosa, a Shandong tartomány kormányának tartózkodási helye. A település a tartomány nyugati részén található, mintegy 400 km-re délre az ország fővárosától, Pekingtől.

Jinan város a huszadik század idején a kínai Shandun tartomány legfontosabb közlekedési csomópontjává nőtte ki magát. A településhez szorosan kötődő Jinan International Airport összekapcsolja az ország légiforgalmát Japán légiforgalmával, de kapocs Dél-Korea és Hong Kong között is. A vasúti hálózatnak köszönhetően Jinan az országban csaknem minden várossal összekapcsolódik Kínában.

A város látnivalói közt említik elsőként a Forrás Fürdőt, amely Jinan központjában található, mégpedig annak is a délnyugati, óvárosi részén. A csodás zöld környezetben található forrást gondozott park veszi körül. Mivel a városban és annak környékén hetvenkét forrás is található, méltán nevezik Jinant a Források Városának.

Az ősi kézműves mesterségek közül kiemelkedik Jinan városában a kerámia készítés művészete, amelyet az évszázadok során olyan művészi szintre emeltek, hogy a neves fekete kerámiájuk némelyike vékonyabb a tojáshéjnál.

Jinan városától mintegy 2,5 km-re délre található az ezer Buddha egyik kulcsfontosságú látnivalója, templommal, aranyszínre festett Buddha szobrokkal, múzeumokkal, amelytől karnyújtásnyira csodálhatjuk meg a több mint száz Buddha-szobrot, amelyeket a 6-7. Században közvetlenül a domb déli sziklájából faragtak bele. A szobrokkal szemben lévő hegyoldalban pedig több mint hatvan méter hosszúságú területet foglal el négy barlang, ezekben kőből faragott istenségek szobrai, úgy körülbelül kétszáz található, mellette a sziklákon ötven kép hirdeti Buddha dicsőségét.