Jakab Pétertől már megszoktuk, hogy szeret meglehetősen éleshangon fogalmazni a Parlamentben, ám ezúttal véleményem szerint túl messzire ment, mikor a nemi erőszakkal viccelődött.

Jakab arról kezdett beszélni, hogy Orbán az elmúlt 12 évben lopott magának egy országot, „de ami még ennél is nagyobb bűn, hogy ön elérte, hogy egymásnak ugrasztotta a magyar embereket. Ebben az országban mindig valakit gyűlölni kell, most éppen a szivárványos zászlót, ami higgye el, nekem sem a szívem csücske, de ettől még sosem fogom őket a gyűlölet céltáblájává tenni. Mert egy: magánügy. Kettő: a gyűlölet előbb-utóbb mindig visszahull a gyűlölködők fejére. Úgyhogy azt mondom Önnek miniszterelnök úr, hogy így a vége felé ön is fogja kicsit vissza magát, mert

a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.”

A mondandó elejével nem kívánunk foglalkozni, mindenki döntse el maga, hogy igaza van Jakabnak, vagy sem. Azzal sincs baj, hogy börtönnel fenyegeti Orbán Viktort, igaz egy jogállamban ez az ügyészek és bírák dolga, nem a képviselőké. Azonban a mondat utolsó fele teljesen vállalhatatlanná teszi Jakab személyét, nem először.

Ugyanis Jakab egyértelmű utalást tesz a börtönökben rendszeresen előforduló homoszexuális irányú nemierőszakra, kvázi ezzel fenyegeti meg Orbánt, mikor azt mondja, hogy belőle is lehet még „Viktória”.

A nemi erőszakkal nem viccelődünk, azzal nem fenyegetünk senkit, ugyanis nincs olyan ember, aki megérdemelné azt, hogy akarata ellenére közösüljenek vele, akár többen is. Akkor sem, ha az illető börtönben van, sőt pláne akkor nem, ott ugyanis jóval kisebb az esély a védekezésre, lévén nem igen lehet elfutni se. Ez nem vicces, ez nem jópofa, ez olyan dolog, amiért minden tisztességes demokratának és humanistának fel kell szólalnia.

Jakab Péter pedig a mondatáért kérjen bocsánatot, és legközelebb talán gondolkodjon, mielőtt beszél.

Fotó: MTI