Dr. Keresztes László Lóránt Pécs és Baranya legaktívabb országgyűlési képviselője, nála többször a Parlamentben senki sem foglalkozott az itt élők problémáival, ügyeivel. Az LMP frakcióvezetője, ám ennek ellenére sem költözött Budapestre, Pécsett él, ahogy a családja is tette ezt évszázadokon keresztül. Hoppál Péter legnagyobb riválisa, Baranya 2. számú körzetének egyik aspiránsa. Vele beszélgettünk a kampányról, tervekről, és a Fidesz legyőzéséről.

– Milyenek az eddigi tapasztalatok az előválasztási kampányban?

– Nagyon pozitívak eddig a tapasztalatok, meglepő volt számomra is, hogy az emberek elég jól ismerik az előválasztás lényegét, várják hogy kezdődjön, pozitívnak tartják azt.  Örülök, hogy ilyen sokat tudunk beszélni az emberekkel, bár rám mindig jellemző volt, hogy ott vagyok az emberek között, a köztereken, utcákon, éppen ezért kijelenthetem: azt érzem, hogy itt Pécsen, Komlón, Kozármislenyben és a környékbeli településeken kormányváltást akarnak a választók, ugyanakkor azt is elmondták az emberek, hogy olyan jelöltet szeretnének, akinek van világos programja helyi és országos ügyekben is.

– Térjünk akkor rá a programjára. Mit tudhatunk meg róla?

– Pécs és Baranya megye sorsa összekapcsolódik, azt nem lehet különválasztani. Nehéz helyzetben vagyunk, a megye az egy főre jutó ipari tevékenységben az utolsó helyen áll az országban, az elmúlt évtizedben nagyon sokan elvándoroltak, és ebben nem megkerülhető Orbán Viktor felelőssége.

Ebből a helyzetből kitörni csak közösen tudunk, Pécsnek, Komlónak, Kozármislenynek és a térség településeinek közösen kell küzdeni. Az látható, hogy ahhoz, hogy befektetőket tudjunk hozni a térségbe, több feltételnek is meg kell felelnünk, például fejlesztenünk kell az infrastruktúrát. Ami pedig még fontosabb: meg kell adni a lehetőséget azoknak, akik már elvándoroltak, hogy visszatérhessenek. Az önkormányzatok adókedvezményekkel, a lakhatás támogatásával, a pécsi egyetem pedig ösztöndíjprogrammal tudják ezt segíteni.

Nagyon fontos lépés az egységes buszközlekedés kialakítása, amin dolgozom. Ez utóbbi talán a legfontosabb programpont, amit mindig ismertetni szoktam minden rendezvényen és ezt nagyon pozitívan fogadják. Ennek a lényege, hogy közlekedési szövetségeket hozunk létre, melyekben szerepet kapnak az önkormányzatok, egységes tarifák lennének, a helyi és helyközi közlekedést összehangolnánk, ugyanazzal a bérlettel lehet majd települések között és városokon belül is közlekedni. Akár Komló, akár Kozármisleny polgárainak egy bérletre lenne szüksége, Pécshez és a megyéhez. Az egységes közlekedéssel tudjuk biztosítani, hogy a térség fejlődéséből mindenki részesülhet. A legfontosabb célom Pécs és Baranya fejlesztése; az, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulgasson.

– Mi a helyzet a Komló-Orfű buszjárattal? Ha jól tudom, Ön írt erről először, és karolta fel a témát. Tud jó hírről beszámolni a komlóiak számára?

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam a kezdeményezés kapcsán, és örömmel tudom jelezni, hogy előrehaladott állapotban van az ügy, a Volán busz szakemberei nyitottan fogadták a megkeresésemet, és jelenleg az illetékes minisztériumban van már a javaslat. Bízom benne, hogy a következő strandszezonban már lesz közvetlen buszjárat Komló és Orfű között.

– Ha már szóba került a PTE, mit gondol az alapítványi modellről?

– A Pécsi Tudományegyetem kiszervezése a Fidesz kormány talán legaljasabb húzása volt, és ebben bizony Hoppál Péter is cinkos. Pécs, Baranya és a régió fejlesztése nem képzelhető el az egyetem nélkül, messze a térség legnagyobb foglalkoztatójáról beszélünk, sok ezer pécsi és baranyai családnak ad munkát. Kormányváltás után az első lépéseink egyike lesz az egyetemi autonómia helyreállítása.

– Ha megnézzük a releváns számokat, mutatókat, kijelenthetjük: a rendszerváltás vesztese az egész térség. Mi ennek az oka?

– Ez a kormány óriási károkat okozott a térségünknek, aminek hatására nagyon erőteljes volt az elvándorlás, ami igazi tragédia. De a problémák nem 2010-ben kezdődtek, az azt megelőző kormányok sem értek el megfelelő eredményeket Pécs és Baranya fejlesztésében. És bizony tetten érhető volt, hogy sokszor a térség képviselői szembefordultak az itt élőkkel. Ezt Hoppál Péter esetében nagyon sokszor láthattuk, de voltak más képviselők is, akik korábban nem az itt élők érdekében szavaztak a Parlamentben.  

Azt nagyon fontosnak tartom, és jól esik, hogy Pécsett és Komlón is visszajelezték nekem az emberek, hogy látják, hogy mennyit dolgozok a térségért. Látják, hogy én minden lehetőséget felhasználtam arra, hogy szűkebb hazám érdekében felszólaljak az országgyűlésben. Pécs, Baranya és az egész régió akkor fog fejlődési pályára állni, ha olyan Parlamenti képviselői lesznek, akik az itt élők érdekeiért fognak dolgozni.

– Miért gondolja, hogy Ön a megfelelő jelölt erre a feladatra?

– Frakcióvezető vagyok, ezzel együtt is itt élek Pécsen, nem költöztem Budapestre, és eszem ágában sincs ezt megtenni. Egész életemben itt éltem, itt nőttem fel Pécs nyugati részén, jól ismerem a térség problémáit, és látom a megoldást is. Nem csak ígérgettem, hogy dolgozni fogok Pécsért és Baranyáért, hanem pontosan ezt tettem, ellenzéki képviselőként. Azt gondolom, hogy erre az elköteleződésre szükség van, hogy valaki egy kerület jó képviselője lehessen. Ezt visszajelezték már az itt élő emberek is, hiszen mindössze három éve vagyok képviselő, de szinte mindenki találkozott már olyan ügyekkel, melyeket én képviseltem a térség érdekében, szemben például Szakács Lászlóval, aki ugyan fontos szakpolitikai témákat képvisel, de ő kisebb megszakításokkal 2006 óta ül a Parlamentben, mégis azt tapasztalom, hogy Pécsen nem ismerik az ő nevét az emberek.

– Térjünk rá a nagyobb kérdésre. Hoppál legyőzésére milyenek lehetnek az esélyei?

– Úgy gondolom, hogy csak olyan ember tudja legyőzni Hoppál Pétert, aki már bizonyította, hogy mélyen elkötelezett Pécs és Baranya sorsának javításáért. Azt tapasztaltam, hogy az én munkámat elismerik azok is, akik nem a jelenlegi ellenzék szavazói. Közülük azok, akik változást szeretnének jelezték, hogy ilyen képviselőre lenne szüksége a térségnek, én úgy gondolom, hogy tősgyökeres pécsiként, Pécs és Baranya legaktívabb képviselőjeként én tudom legyőzni Hoppál Pétert.

– Jobboldali szavazók megszólítása nélkül elképzelhető a Fidesz – és helyben Hoppál – leváltása?

– Úgy látom, hogy felül kell emelkedni a pártpolitikai gondolkodáson és a szekértáborok köré épített logikán, és olyan jelölteket kell választani, akik nagy számban tudnak megszólítani bizonytalan, vagy akár kormánypárti szavazókat is. Mélységesen egyetértek azzal, hogy a baloldal önmagában csak az ellenzéki keménymag megszólításával esélytelen legyőzni Orbán Viktort és kormányát. Ezt láthattuk 2018-ban és 2014-ben is.

– Az eddigi visszajelzések és utcafórumok alapján mit gondol, Szakács vagy ön tud több jobboldali, akár egykori fideszes szavazót megszólítani?

– Egyértelműen látom az emberek visszajelzése alapján, hogy én lehetek arra alkalmas, hogy azoknak a szavazóknak a bizalmát is elnyerjem, akik elkötelezettek a kormányváltás mellett, de azt gondolják, hogy nem térhetünk vissza a 2010 előtti időszakhoz sem.