Lassan vége a nyári kánikula időszakának. Kezdődik a kellemesen melengető őszi napsütéses időszak, mikor egy-egy hétvégi napon öröm lesz kirándulni a szűkebb és tágabb környezetünk kínálta zöld felületekre. Most indított sorozattal Kozármislenyben található zöld szigeteit igyekszem megmutatni, bemutatni, illetve vonzóvá tenni, hogy egy kis családi kirándulás, kikapcsolódás alkalmával bármikor felkereshessék.

Elsőként a város dél-nyugati határában található Petőfi-Bányász Horgásztóhoz invitálom a kirándulást kedvelő kozármislenyi, és környékbeli családok apraját és nagyját. A horgásztó a település Művelődési Házától mindössze pár percnyire található.

A Művelődési Háztól induljunk is el a Pécsi utcán a családi házak, illetve a társasházak ölelésében megbúvó utcán az autópályára felhajtást biztosító 578-as számú út felé. A végig köves úton történő öt percnyi séta után máris megpillantjuk a horgásztó csillogó víztükrét, valamint a tavat körülölelő csodás zöld panorámát.

Tóparti csendélet

Hála a gondos odafigyelésnek az elmúlt évek alatt a tóban, és a tóparton egyaránt buja növény- és állatvilág tobzódik. Kacsák, és madarak megszámlálhatatlan változatát lehet megfigyelni a víz felületén vagy éppen a szép számmal kihelyezett madáretetők környezetében.

Természetesen a gyermekek kedvencei, a kacsák sem hiányoznak

Sétánk során az ősz csodás növényvilágában gyönyörködhetünk, mert a színpompában tündöklő őszi virágözön között felfedezhetjük a fürtös mentán át a vörös lóherét, és a tejoltó galajt, vagy akár a gyújtoványfű csodás színpompáját. A virágzó rét felett „izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája” és csodás izzásával ámulatba is ejti a vándort.

A gondosan ápolt környezetben az erdei szeder csábítja a szomjas túrázót illatával, szépségével. A tó környezetében megpihenhetünk az útszéli kereszt tövében, hogy elmélkedjünk az elmúláson, az életen, a hit világán, és az emberi gyarlóság mindennapjain.

Az 1975-ben alakult Kozármislenyi Petőfi-Bányász Horgászegyesület a korábbi termelőszövetkezeti tó tulajdonjogát szerezte meg. A tagok több éves kemény munkájának eredményeképpen a horgásztó és környéke mára megyehatáron túl is ismert, és közkedvelt pihenőhellyé vált.

2001-ben a tó teljes területén kotrást és 0,8 hektárnyi bővítést végeztek, így a horgászható vízfelülete 4 hektárra nőtt. Nőtt a vízmélység, amely napjainkban átlagosan eléri a 1,4 métert, de a tóban vannak 2 méternél mélyebb árkok is. A tóba építettek egy szigetet, melyről a vízbe belógó rekettyebokrok takarásában a szürkeharcsák és süllők vígan lubickolnak. A horgásztó víz feletti területe otthont ad változatos madárvilágnak, amelynek közelében aztán megfelelő költő és pihenőhelyre is találnak. A tavat a közeli völgyből érkező patak, és a tó saját forrásai táplálják, ezért a tó vize kiváló minőségű az itt fellelhető halállomány számára.

Romantikus, zöld pillanat

A fotókon jól megfigyelhető a víz és a zöld növényzet nyújtotta, békét és nyugalmat kínáló csodás összefonódás, ami egy munkában, tanulásban megfáradt test és lélek számára igazán üdítő felfrissülést tud nyújtani, miközben mindössze csak pár lépésnyire található a lakóházaktól és a forgalmas, a mindennapi rohanást jól tükröző aszfaltos utaktól.