Vági Márton kollégám ajánlotta figyelmembe, hogy nemrégiben nyílt egy új gyros-bárt a Citrom utcában, ami az „Anyám pitája” nevet viseli. Az igazat megvallva a név egyáltalán nem tetszett a benne lévő áthallás miatt, viszont mivel szeretem a gyrost, kíváncsi voltam, hogy vajon milyen hely lehet. Ezért még a kolozsvári utazásom előtt úgy döntöttem, meglátogatom. Maga az étlap egyébként szimpatikusnak tűnt, egyszerű gyrosok, tortillák, tálak, néhány burito, palacsinta, átlagos, de jó, ilyeneket szívesen fogyasztok. E mellett rengeteg menü-kedvezmény volt, a gyros-krumpli-üdítő kombó máshol is elég gyakori, de itt számos többszemélyes menü is megjelent, ami azért szimpatikus. Sőt, még lehet – gondolom leginkább rendezvényekre vagy otthoni mozizásra – 10 vagy több gyrost/tortillát is kérni külön kedvezménnyel.

Fotó: Hegedűs Tünde

Ami igazán megfogott engem a helyben, az a berendezés és a miliő. Engem a Retro hangulattal mindig meg lehet venni, itt pedig rengeteg nagyon jó 60-as, 70-es, 80-as éveket idéző kép van, gyakorlatilag tele van ezekkel a fal, ezenkívül a zene is egy olyan rádióból szólt, ami alsóhangon lehet vagy 50 éves. Múzeumban láttam már hasonlót, de működni talán még sosem. De még ebben is volt egy kis fifika, ugyanis néhány képen az étlap 1-1 étele került bemutatása (elnevezés, ár). Ez nekem nagyon bejött.

A Gyros-bár tulajdonosa egyébként Németh József, aki elmondta, hogy már több különböző vendéglátóhelyen dolgozott, mígnem úgy döntött, hogy megpróbálja elindítani saját önálló vállalkozását. Emberként nagyon szimpatikus a kiszolgálás is kedves volt, és érdeklődött a felől is, hogy milyen az étel, szóval abszolute pozitívnak értékeltem a személyiségét.

Fotó: Hegedűs Tünde

A menü kapcsán megjegyezném, hogy nem csak kólát lehet választani hozzá italként, hanem az étteremben lévő dobozos üdítőkből bármelyiket, nálam ez mindig egy apró piros pont. A sült burgonya sima bolti termék, viszont frissen készült, amikor kértem, ezzel így együtt tudok élni.

A menübe egy sajtos gyrost kértem (választhattam volna magasabb árkategóriájú gyrost is azonos áron, de most ezt kívántam), ahol lehet választani, hogy sima reszelt sajtot vagy feta sajtot kérünk. Én az utóbbi mellett döntöttem, számomra az többet hozzáad az ételhez. Érdekes, hogy bár a hely nevében a pita van kiemelve, az egyetlen kritikám ahhoz köthető, illetve annak az elkészítési módjához. A pitákat itt mikróban melegítik, viszont van egyféle gyros a menüben, amit „égetett” pitával kínálnak. Általában véve én jobban szeretem, ha a pitát megpirítják, mintha csak tesz pár kört a mikrósütőben, egyszerűen ízben nekem ez egy többlet a natúr pitához képest. Az egyetlen égetett pitás gyrost viszont egy másik összetevő miatt nem akartam választani. Magam részéről azt tanácsolnám, hogy ha már van lehetőség a pita pirítására, akkor ez mindegyik ételnél legyen opcionális (esetleg minimális felárral), én biztos élnék vele. UPDATE: Nemrégiben jelezte nekem a hely tulajdonosa, hogy amióta utoljára ott jártam, azóta ez változott, és már mindenki grillezett pitában kapja a gyrosát. Szóval úgy tűnik, ez a probléma megoldódott 🙂

A többi összetevőre szerencsére semmi panaszt nem tudnék tenni. A hús jól átsült, de nem égett meg, és a fűszerezése is nekem nagyon bejött, semmi rendkívüli fűszer, de az arányok teljesen rendben vannak. Nagyon tetszett mind a két szósz is, a csípősnél külön örültem, hogy éreztem egy kis édeskés mellékízt, nem csak a csípősséget, ez nálam mindig nagyon pozitív, de a joghurtos márkás is kellemesen savanykás. Ízletesek a zöldségek is, és mennyiségében is teljesen oké az összes mennyisége, ahogy a feta sajttal sincs semmi gond, hozza, amit kell. A gyros után ettem két nutellás palacsintát is. Sok rendkívülit erről sem tudok mondani, de gond sincs vele, a tésztája jó és a kapott töltelék mennyisége is nagyon rendben van.

Ha jól emlékszem, 1.900 forintot fizettem ezért az egészért (sajtos gyros+hasábburgonya+üdítő+ 2 palacsinta) árban ez teljesen rendben van (sőt, a belvárosban talán ez a legolcsóbb), a mennyiségekkel sincs gond, a hangulat szerintem nagyon különleges és az étel is ízletes. A helynek nem titkolt célja a város legjobb gyrososának lenni. Ami engem illet, azért ezt nem könnyű elérni, mert van a szívemben egy a belvárostól távolabb eső gyros-bár, ami nekem a non plus ultrát jelenti, és amit nagyon nehéz lesz onnan letaszítani. De ha a belvárosi viszonylatot nézem, akkor lehetséges, hogy el fogja érni nálam ezt a szintet.

A hely elérhetőségei:

Cím: 7621 Pécs, Citrom utca 2.

Telefonszám: +36 30 430 6572

E-mail: h.s.o.p.productions@gmail.com

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/Any%C3%A1m-Pit%C3%A1ja-gyros-tortilla-104099298675357