Ugyan a völgyben még nyílnak a csodaszép kerti virágok, de a kamránknak már fel kellett készülnie az előttünk álló télre. A lekvárok, befőttek, levek és savanyúságok mellett a polcon ott a helye a finom fűszereknek, melyek az mellett, hogy megízesítik, és finomabbá teszik az ételeinket, szervezetünknek segítenek, hogy könnyebben átvészelhessük a napsütésben, és a friss vitaminokban szegény téli időszakot.

Nagyanyáink konyhájából soha nem fogyhatott ki a köménymag, mert az mellett, hogy a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, nagyon sokoldalúan hasznosítható gyógynövény is. Európa mellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is nagyon népszerű, és sokan használják. Íze, illata jellegzetes, fogyasztani sok jó tulajdonsága miatt érdemes, hiszen rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.

Gyógyír a puffadásra:

A puffadás az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet. A bélrendszerben összegyűlt felesleges gázok által keltett tünet nagyon rossz közérzetet biztosít, mellette mindez hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. A jelentkező tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre siet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez: forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és fogyasszuk el.

Javítja az emésztést:

Ma már mindannyian tudjuk, hogy nagyanyánk nem azért főzött olyan gyakran köménymagos levest, mert szegények voltunk, ha nem azért, mert így vigyázott a család egészségére. A kömény a hétköznapi háztartások egyik legjobb olyan fűszernövénye, amelyet az emésztés javítására használhatunk. A legegyszerűbb hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig, és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig ezerféle praktikára használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés elleni küzdelemben is segítségünkre siet.

Kíméletes gyulladáscsökkentő:

Az egykor vasárnapi ünnepi ételként számon tartott, a gyomrot és a bélrendszerünk működését kímélő köménymagos leves még számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik. A levesbe jelentős mennyiségben belefőzött köménymagnak köszönhetően többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó hatást lehetett elérni.

Tele vitaminnal, ásványi anyaggal:

A kíméletes egészségmegőrzés mellett a köménymag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges!

Jó a vérszegénységre:

A köményben nagy mennyiségben található vas nagyon eredményes a vérszegénység kezelésében. A vas pedig szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő – ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez. Így aztán a köménymagos leves fogyasztásával elkerülhetjük az asztmát, mert hogy a vas juttat elég friss vért a tüdőnkbe!

Segít nekünk lefogyni:

Az emésztésünkre gyakorolt hatásának köszönhetően a köménymag a testsúlyra is jótékony hatással van. Különösen ajánlott a köménymagos leves fogyasztása, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, „felpörgetik” az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után, mert teltség érzetet ad. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd öntsük a salátánkra.

Hasznos a cukorbetegség elleni küzdelemben:

Folyamatosan támasztják alá a tudományos kutatások, hogy a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg zsiradék nélkül serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.

Felveszi a harcot a demenciával:


A kömény sokoldalúan fogyasztható és kellemes ízélményt nyújt, az mellett, hogy az agyműködést és a memóriát is serkenti, mivel a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, miközben kíméletesen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul a köménymag egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy este könnyebben elaludjunk, és reggel kipihentebben ébredjünk.

Szóval, mégis csak, már megint a nagymamának van igaza! A köménymag nélkül valóban szegényebbek lennénk!

Fotó: pixabay.com