Vasárnap délelőtt 11-kor az Európa Hajón kampányrendezvényt tartott a miniszterelnök-jelölti választás első fordulójában a második legtöbb szavazatot kapó Karácsony Gergely.

Karácsony köszöntetét fejezte ki mindenkinek, akik valamilyen formában részt vettek az előválasztáson, az elért eredményeket fantasztikusnak nevezte. Szerinte a voksolók jelezték: azt akarják, hogy az ellenzéki tábor együtt maradjon, továbbá az előválasztás alkalmas volt arra, hogy kiszűrjék azokat a jelölteket, akikkel kapcsolatban aggályok merültek fel.

Elmondta, hogy nem a múlt vitáit kell újrajátszani, a jövő szövetségét kell felépíteni, ennek a szövetségnek pedig három feladatot kell teljesítenie:

  • kormányváltás,
  • rendszerváltás,
  • jó kormányzás.

„Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ehhez mások is kellenek, de mások nem tudják az embereket egyben megmozgatni úgy, mint én. Ezért nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort” – mondta Karácsony.

A politikus ezek után közölte, hogy becsüli és sokra tartja a másik két jelöltet, de az ellenzéket mégis neki kell vezetnie.

„És azt se felejtsük el, hogy 2014-ben én voltam az, aki követeltem a DK bevonását az ellenzéki együttműködésbe, aki 2018-ban, amikor Botka László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, kértem, hogy ez ne így legyen, és aki 2019-ben nem megsértődtem, amikor a DK főpolgármester-jelöltet indított, hanem legyőztem” – mondta Karácsony.

Azt is mondta, hogy ha miniszterelnök lesz, akkor Hadházy Ákost kéri majd fel az elszámoltatásokhoz szükséges munkára, Márki-Zay Péterre miniszterelnök-helyettesként számítana, Dobrev Klárára pedig külügyminiszterként.

Az eseményen elhangzott az is, hogy az előválasztás második fordulóját október 10-16. között rendezik.