A címben szereplő mentalitás volt érezhető a szombati kozármislenyi nyugdíjas rendezvényen. Vidám hangulat, zene, vers, humor, tánc, szépen, ízlésesen terített asztalok, finom uzsonna, kedves, mosolygós arcok.

Október országszerte az idősek hónapja. Így van ez Kozármislenyben is.

A Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület tagjai, Tarcsay Gyöngyvér vezetésével 2021. október 2-án, szombaton délután zsúfolásig megtöltötték a városi Művelődési Központ színháztermét, hogy együtt ünnepeljék az idősek napját, és együtt élvezzék az aktív nyugdíjas évek örömeit.

„Rendhagyó volt a mai szombat délután. Belterjesre terveztük. Sikerült! A Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület tagjai zsúfolásig megtöltötték a művelődési ház nagytermét. Várták már a találkozást. Egy időre kimaradtak ezek a szeretett együttlétek… Hamvas Éva, a Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testülete, Szociális Oktatási – és Kulturális Bizottság  elnök asszonya méltatta a közösség tevékenységét, köszönetet mondott a hosszú évek óta tartó egységért! A bájos fiatalság nyitó köszöntője mindig kedves, ez volt mai is. A „Melódia” énekegyüttes gyakorolt feszt. „Ajándékot” készített a társaknak. Verseket daloltak el. No, a kedves operett dallamok sem maradhattak ki a sorból. Zengett is a terem. A Pódium kör tagjai brillíroztak. Talán tapasztalatból, talán megélt, és átélt kalandokból hoztak ízelítőt. Prózában és versben mondák el a feledékenységem történetét, meséltek a hosszú élet titkáról és a szép öregségről, melyhez szorosan hozzátartozik egy jó vörösboros marhapörkölt. Székely László előadóművész, az egyesület barátja, cirill betűs megállító táblájával csigázta az érdeklődést. Az orosz költészet elkötelezettje hű társával, Andreával fordítja magyarra az orosz irodalom remekeit. A dallam – alapokat is kintről kapják. A kellemes hangulatú dalok csokra elandalította a nagyérdeműt. Így már – a nyájas bennünket követő – elhiszi ugye, hogy az ÖREGKOR AZ ÉLETÜNK DESSZERTJE? Ezt élvezte az ünnepeltekkel együtt Tarcsay Gyöngyvér, az egyesület elnöke is.” – fejtette ki kérésemre az idősek hónapjának indító, szombati, kezdő programját Tarcsay Gyöngyvér, aki a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület elnöki megbízatása mellett, a Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testület tagjaként is képviseli a település idős, és kevésbé idős lakosainak érdekeit.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁVÁ. Napjainkban úgy körülbelül 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világunkban az idősek sokat segíthetnek akár önkéntes munkával, akár pedig a tapasztalataik átadásával.

Ennek a tendenciának egyik előnye az, hogy egyre több gyermek fogja ismerni a nagyszüleit, dédszüleit, különösen a dédnagyanyját, hiszen a nők 6–8 évvel tovább élnek a férfiaknál.

Magyarország népességéből a 65 éves és idősebbek száma 2014. január 1-jén közel 1 millió 732 ezer volt, a népesség 17,5%-a. A 2012-ben született magyarok átlagosan 75 éves élettartamra számíthatnak, közel négy évvel többre, mint az ezredfordulón, és közel 14 évvel többre, mint az 1950-es évek elején. Az unióban a magyaroknál az ötödik legalacsonyabb várható élettartam, 5 évvel kevesebb, mint amire egy uniós átlagpolgár számíthat.

A legtöbb idős (65 éves és idősebb) Közép-Magyarországon (30%), azon belül is Budapesten (19%) él. Arányuk Nyugat- és Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb (10%). A hazánkban élő 60 év felettieknek tizede valamilyen fogyatékossággal, négytizede krónikus betegséggel küzd.