Amikor 2017-ben először jártam a mai Megyeri Burgers területén, egy vegyesboltot láttam ott, ahova néha bementem venni 1-1 kakaós csigát vagy üdítőt, amikor a Pláza környékén jártam. Ezért engem is meglepett, hogy amikor néhány hete a vendégük voltam, ebből már egy italokat árusító pulton kívül gyakorlatilag semmit sem láttam. A váltás ugyanakkor kétségkívül bejött, hiszen mára a város egyik legismertebb és legnépszerűbb burgeres és pizzás helye lett. A váltás ötletéről és a hely filozófiájáról beszélgettünk Gergely István üzletvezetővel.

Fotó: Hegedűs Tünde

A csapat számára már áruházként is fontos cél volt, hogy kitűnjenek a tömegből, ezért igyekeztek olyan termékeket is kínálni, ami a hagyományos nagyáruházakban ritkán fordul elő. Ezek egyike volt az NPK marhahúsa, amelyet maguk is szívesen vittek haza és készítettek belőle ételeket. Ez adta az ötletét annak, hogy ezt akár tovább lehetne fejleszteni. Gergely István elmondása szerint a csapat csupa alkotó emberből áll, akik azt vallják, hogy egy egyedi termék létrehozása és átadása jóval nagyobb élmény, mint pusztán egy termék értékesítése. Így bővítették a hely repertoárját a hamburgerekkel, amely később fel is váltotta a korábbi tevékenységet.

Az eredeti csapat ugyanakkor alig változott, a dolgozók 90%-a megmaradt, csak bővült a létszámuk. István ebben látja a siker egyik titkát is: egy olyan közösség létrejöttében, ahol mindenki a csapat részének érzi magát és mindenki a szívén viseli a hely sorsát.

Fotó: Hegedűs Tünde

Az áruk minősége tekintetében mindig biztosra mennek: mindenből a legjobb minőséget szeretnék az asztalra tenni. Ez egy kicsit magasabb árkategóriát jelent, mint egy hagyományos Street Food étteremben, ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a fogyasztók részéről egyre nagyobb igény a minőségi fogásokra. A helynek egyébként van olyan vendége, aki más városból is rendszeresen jár ide.

Pizzákkal csak később, kb. egy évvel a Megyeri Burger megszületése után kezdtek foglalkozni. Kezdetben elektromos tüzelésű kemencét használtak, ám úgy érezték, hogy ez nem az a minőség, amit ők szeretnének, ahhoz, hogy a legjobbat tudják nyújtani, kell a fatüzelésű kemence, és a nápolyi pizza. Hogy ezt elsajátítsák, egy gödöllői kemencés pizza-mestertől tanulták meg az alapokat. A pizzájuk jelenleg is a nápolyi receptúra alapján készül: magas hidratáltságú, vékony tészta, és minimális, ámde annál kiemelkedőbb minőségű feltét adja meg az igazi pizzaélményt.

Fotó: Hegedűs Tünde

A hely már a pandémia előtt is szállított ki ételeket, de a Covid-korlátozások még jobban felerősítették ennek az igényét. Erre a célra saját weboldaluk és saját futáraik vannak, akik szintén a csapat részei. Mindazonáltal jobban szeretik, amikor a vendégek helyben fogyasztják el az ételeiket, jobb a hangulata, meg a visszajelzéseket is közvetlenül megkapják. Ezért cél számukra is a helyben fogyasztás népszerűsítése, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy az ideális környezetet megteremtsék. Ezt közösségi eseményekkel is igyekeznek fokozni, keddenként és szerdánként például rendszeresen van Bajnokok Ligája közvetítés a meccsnapokon.

Az étlapról István nem tudott egyetlen nagyon népszerű ételt kiemelni, elmondása szerint az összeset szeretik a vendégek. Kiszállításra azonban népszerű Sweet & Spicy burger, aminek talán az az oka, hogy ez a hamburger nem tartalmaz (frissen az ételbe kerülő) zöldségeket, amelyek hő hatására a legnagyobb gondosság mellett is kicsit megszottyadnak. Így ez az étel (majdnem) ugyanazt a minőséget adja házhoz szállítás esetén is, mint helyben fogyasztáskor. A burger dupla cheddar sajtot, bacont, pirított hagymát, valamint a névadó Sweet  & Spicy szószt tartalmazza. Nem kifejezetten egy csípős burger, inkább csak pikáns, így a csípős ételeket kevésbé szerető vendégek is nyugodtan megkóstolhatják!

Fotó: Hegedűs Tünde

Ami engem illet, rögtön kétféle ételt is kóstoltam. Az egyik egy olasz szalámis pizza, amit helyben fogyasztottam, a másik egy burger, amit vacsorára kiszállítottak nekem, ez a kettő együtt így több, mint figyelmesség. A pizzáról Vági Márton kollégám már korábban írt, és nem is nagyon tudnék ahhoz többet hozzátenni, alapvetően a tésztája és a szósza viszi a prímet, prémium minőség, de a szalámi is hozzáadja, amit kell. Kevés hely van, ahol ilyen jót adnak. Ráadásul megtanultam, hogyan kell enni egy nápolyi pizzát 🙂

A burgerek közül én nem a klasszikus kiszállítós hamburgert kértem, hanem a Crazy Butchers fedőnevűt, ami sajttal-sonkával töltött NPK húst, bacont, cheddar sajtot, salátát, rukkolát, lila hagymát, valamint Cheddar sajtos jalapeno paprika szóst tartalmaz. E mellé mártogatósként egy fokhagymás szószt kértem, és kaptam egy adag sült krumplit és egy coleslaw salátát is. A burgerre nem tudok mást mondani, csak azt, hogy egy igazi ízorgia. A hús fűszerezése nem túl markáns, de marhahúsoknál ezt így szeretem, ráadásul a tölteléke így még jobban kijött nálam. A benne lévő szósz fokozza az ízeket, ami egyszerre hoz egy krémes állagot, a paprika édeskés ízét, és egy pikáns, de nem csípős háttérízt. Nálam ez nagyon működött. A zöldségek mindegyike ízletes, de külön öröm számomra a rukkola jelenléte, amit nem sokan tesznek hamburgerbe, igazából nem is értem, miért, szerintem a marhahúshoz nagyon jól passzol a sima zöldsalátáknál kissé markánsabb íze. A buci, friss, ropogós, az édeskésebb vonalat képviseli, de én ezt szeretem, a tetejére égetett Megyeri Logo meg egy egyedi látványosság.

Fotó: Hegedűs Tünde

A többi összetevő közül a hasábburgonya nagyon tetszett, friss, ropogós, a fűszerezése is rendben van, és színben is nagyon látványos, ennél többet nem is kívánhatok. A fokhagymás szósz jó választás volt a részemről (csak szerényen 🙂 ), ugyanis a jalapeno édes-pikáns szósza mellett ebben is van némi pikantéria, de inkább egy savanykásabb háttérízzel, a kettő szerintem jól kiegészítette egymást. Ennél a szósznál is érződik, hogy nem spóroltak az alapanyagokkal, nagyon ízletes.  Talán az egyetlen apró kritikám a coleslaw saláta kapcsán van. A zöldségek itt is frissek, az ízesítés is oké, de nekem nem volt annyira szaftos, amennyire szeretem, és nem robbant annyira ízében, mint a többi összetevő. Félreértés ne essék, nem volt rossz egyáltalán, sőt, ha egy objektív mércével mérek, akkor magasan üti azt a szintet. De ha azt nézem meg, hogy a pizza, a burger és a többi összetevő milyen ízélményt adott, akkor azokhoz képest ez nekem kicsit elmaradt. De összességében így is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az ételről!

Jelenleg az a cél, hogy megteremtsék azokat a kényelmi körülményeket, amelyek révén a vendégek még szívesebben jönnek el, valamint amelyekkel a hideg időszakban is több vendéget tudnak fogadni. A cseppmentesen zárható pervola – ami a fényt átengedi, de a csapadékot nem – már elkészült, jelenleg a télikert lezárásán dolgoznak, valamint egy olyan játszótér elkészítésén, amely zárt és csak a vendégtéren keresztül lehet onnan kijutni az utcafrontra. A folyamatosan növekvő forgalom miatt pedig igyekeznek gyorsaság tekintetében fejlődni, de csak úgy, hogy ez ne menjen a minőség rovására. E mellett folyamatosan keresik a jelenleginél is jobb és egészségesebb árukat, hogy minél minőségibb termékeket tudjanak a vendégek asztalára tenni.

A hely elérhetőségei:

Cím: 7621 Pécs, Megyeri út 121.

Telefon:+36 31 789 1309

E-mail: megyerielelmiszer@gmail.com

Weboldal: http://www.megyeriburgers.hu/