Mi az a medikán?

A medikán az a ritka időjárási jelenség, mikor is egy mediterrán ciklon eléri azt az energiaszintet, hogy hurrikánná alakuljon. Azért ritka jelenség mert ezek a ciklonok hamar elérik a szárazföldet trópusi testvéreikkel ellentétben, és így nincs elég idejük arra, hogy a meleg tengervízből elegendő energiát nyerjenek a hurrikánná való alakuláshoz. – tudtuk meg állandó partnerünktől, a Meteo Mecsektől.

A neve onnan ered, hogy összegyúrták a mediterrán és a hurrikán szót, mivel ez a jelenség csak a mediterrán térségben, azaz a Földközi-tengeren fordul elő és nagyon hasonlít a hurrikánokhoz.

Egy medikán a Földközi-tengeren
(NASA)

Miben tér el a medikán a hurrikántól?

A medikánok általában nem lépnek túl egy határt és nem válnak szélsőségessé mint a hurrikánok. Legtöbbször 24 óra alatt létrejönnek, majd ugyanennyi idővel később el is tűnhetnek már. A gyors viharjellegük ellenére még így is sok csapadékot és erős szelet hoznak.

Az esély arra, hogy egy medikán nagy hurrikánná alakuljon, meglehetősen kicsi, ezért is nincsenek osztályozva. A legerősebb medikánok is csak a hurrikánok 1. kategóriáját érik el, amely a 160-200 km/h szélsebességet jelenti.

Főszezonjuk a hurrikánokkal ellentétben (ami nyár vége), télen van és nyugatról keletre mozognak, továbbá kialakulásukhoz elég már a 14 fokos tengervíz is, míg trópusi testvérüknél ehhez 26,7 fok szükséges.

Észak-Afrika partjainál kialakulhat egy medikán

Az idei év rekord melegeinek köszönhetően a Földközi-tenger vize is kellően felmelegedett ahhoz, hogy elég energiát tároljon egy medikán kialakulásához. Észak-Afrika partjainál egy alacsony nyomású ciklon vasárnap, illetve hétfő környékén valószínűleg felfogja venni a tengervíz energiáját és nagy esély van arra, hogy ez egy medikánná fog alakulni.

Ha kialakul a medikán, akkor Olaszország déli területeire hatalmas, 400-500 mm eső is eshet, ami az ottani éghajlatnál ez a mennyiség megfelel 4-5 hónap “termésével”. A vihar várhatóan erősebb széllökéseket is fog majd generálni, amik elérhetik majd a 100 km/h-ás sebességet is. A jelenség kihatással lesz várhatóan Görögországra is.

A hegyvidékes részeken földcsuszamlásokat okozhat a nagy mennyiségű csapadék, illetve villámárvizeket is hozhat.

Borítókép: shutterstock