Ezen a héten elkényeztetett bennünk az időjárás és nap, mint nap kellemes sétával áldozhattunk a kirándulás időszakának. A kellemesen melengető őszi napsütéses időszakban, öröm kirándulni a szűkebb és tágabb környezetünk kínálta zöld felületekre. Az októberben indított sorozattal Kozármislenyben található zöld szigeteket igyekszem megmutatni, bemutatni, illetve vonzóvá tenni, az itt élőknek, és a városba látogatóknak egyaránt, hogy egy kis családi kirándulás, kikapcsolódás alkalmával bármikor felkereshessék, megismerhessék azokat.

A sorozat második állomása pedig a fiatal város öregfalui városrészébe kalauzolja az olvasót. A kellemesen zöld felületet patak szeli ketté. Ezen a helyen találkozik múlt és jelen. Hiszen a Templom tér Kozármislenynek egy olyan ikonikus területe, amely képet ad nem csak a város múltjáról, de a település folyamatos fejlődéséről is.

Nézzük csak miről is van szó!

Az egykor két településként számon tartott Misleny és Kiskozár találkozásában megbújó völgyben fedezhetjük föl a hangulatosan csordogáló patakot, amelynek forrásánál alakították ki az egykor itt élők a Mosógátat, melyet az egykori lakosok, mosógép híján, valaha gyakorta látogattak.

Mosógát a patakkal

Ugyan csak a mezőgazdasági múltat idézte az egykor a területen még a 90-es évek végén is megtalálható mérleg, amelyet a helyiek még ma is csak „mázsáló” néven emlegetnek. Nem is olyan rég még itt adták-vették a település lakói a hízott sertést, a szarvasmarhát, mázsálták az eladásra felkínált gabonát, kukoricát.

A zöld terület szomszédságában található az idei évben felszentelésének 50. évfordulóját ünneplő, az egykori pécsi Szent Mór püspökről elnevezett római katolikus templom, amely mellett a szépen felújított plébánia épülete áll.

Az árnyat adó fák alatt sétálva nem tudunk elmenni főhajtás nélkül a település I. és II. világháborús hőseinek emlékére állított emlékmű mellett, ahol a hosszú sorban felsorolt nevek alatt mindig nyílik egy-egy szál virág, pislákol egy-egy mécses. Hozzá kapcsolódik a XX. század magyar történelmét idézve az 1956-os emlékmű, amely a városi megemlékezéseknek ad méltó, és ikonikus helyszínt.

Ennyit a múltról!

A jelenbe repíti a helyszínre látogatót a zöld pázsiton színesen, modern és biztonságos játszótéri elemekkel felépített, és folyamatosan bővített játszótér, ahol a jövő nemzedéke vidám kacagással vetíti elénk a holnapot. A hangos gyermekzsivaj elől egy fa tövében meghúzódó padon bújhatunk el, és pihenhetjük ki a gyalogos vagy kerékpáros kirándulás fáradalmait, miközben hallgathatjuk a csörgedező patak vizének nyugtató zenéjét.

A színes, vidám játszótér egy részlete, háttérben a grund

A völgyben található árnyas, patakkal kettészelt liget felett uralkodik a fiatalok szabadidejének hasznos, sportos és kultúrált időtöltését szolgáló, magas, labdafogó kerítéssel körbehatárolt focipálya méretű grund.

A város múltját, jelenét és a jövőjét is tükröző, egyik legkellemesebb és leghangulatosabb színfoltja hét közben csenddel, visszafogott mindennapi zajokkal, és a templom közelsége nyújtotta áhítattal várja az arra sétálót, míg hétvégén a tér megtelik gyermekek nevetésével, vasárnapi misére igyekvők hangjaival, hogy mindezt megkoronázza a templom harangjainak zúgása.