Bár vannak, akik nem szeretik, Magyarországon is egyre népszerűbb a Halloween, sokan öltöznek be és ünnepelnek ezen a napon, és egyre több tematikus rendezvényre is kerül sor ennek mentén. Ez történt a Pécsi Állatkertben is, ahol a szokásosnál picit hosszabb nyitva tartás mellett néhány színes programmal is készültek a résztvevőknek.

A programok egy része – túravezetések, etetések, állatsimogatás – nem kapcsolódott szorosan a Halloweenhoz, ám gyerekek (és kísérő szülők) számára így is izgalmas élményt nyújtottak. A legtöbb extra rendezvény azonban valamilyen módon köthető volt október 31-hez. Minden 14. életévét be nem töltött gyermek, ha beöltözött, 50% kedvezményt kapott, ezenkívül jelmezversenyen is megmérettethettek magukat, ahol a legjobbak külön ajándékban részesültek. De ezen kívül volt Halloween tematikájú arcfestés és kézműves foglalkozás is.

Az oktatóteremben lehetőség volt állati eredetű maradványokat megnézni, valamint megérinteni. Ezek jelentős része eredeti volt, de 3D nyomtatási technikát használva egy víziló koponyája is megjelent a kiállított tárgyak között. Az oktatóteremben meg bátorságpróba keretében különböző sötét dobozokba, illetőleg üvegekbe nyúlhattak bele a vendégek, ahol állati eredetű maradványok, vagy akár élő állatok is lehettek.

Ezek a programok alapvetően inkább gyerekeknek készültek, volt azonban egy, amit felnőtt fejjel is nagyon élveztem. Ez pedig a Vadászházban megtalálható boszorkánykonyha volt. A játék első felében bekötött szemmel (erre akár a hozott maszkokat is lehetett használni) adtak a kezünkbe ételeket különböző történetekkel, hogy éppen mit eszünk (gilisztát, szemet, madáreledelt stb.). Ha jól sejtem, egy gumicukrot, egy szem formájú cukrot, némi zizit és egy száraztésztát kaptam, de ebben nem vagyok biztos.

A látogatás második felében már nyitott szemmel kóstolhattunk meg három „mágikus italt”, egyik egy limonádé volt, aminek a háttérsztorijára már nem emlékszem, utána Drakula itala jött, ami egy málnaszörp alapú folyadék volt, majd jött a mindent vivő „teveepe”, amiről bevallom fogalmam sincs mi volt, de egy markáns, savanykás (citromos) ízt éreztem. Figyelmeztettek továbbá, hogy az italok mellékhatása, hogy vérfarkassá változhatok, úgyhogy ha holnap azt olvassátok, hogy valami történt velem, akkor tudjátok, mi az oka! :). Komolyra fordítva a szót, tényleg nagyon hangulatos volt az egész, jól megoldották, az italt kínáló hölgy sátáni kacaja meg még inkább hozzátett a hangulathoz.

Összességében szerintem egy nagyon jól sikerült esemény lett ebből, megvolt benne a Halloween-hangulat, de emészthető módon, könnyedén, nem túltolva, úgyhogy bízom benne, hogy jövőre ugyanitt ugyanekkor találkozunk!