Orbán Viktor a pénteki, Kossuth Rádióban adott interjújában elmondta, a delta variáns terjed Magyarországon is, amit csak oltással lehet megállítani, a védelmi intézkedések is csak a terjedést lassítják. Van elég vakcina az országban, bárki kérheti a védőoltást. Az állami szektorban azokat, akik ügyfelekkel találkoznak, már most fizetés nélküli szabadságra küldik.

A miniszterelnök elmondta, hogy a sikeres tavaszi oltási hadjárat után az akkor megjelenő brit variánst sikerült megfékezni, de most a delta variáns sokkal agresszívabb, ami csak akkor nem okozna bajt, ha mindenki be lenne oltva.

“AZ OLTOTTAK NINCSENEK VESZÉLYBEN, AZ OLTATLANOK VISZONT ÉLETVESZÉLYBEN VANNAK”

– MONDTA A MINISZTERELNÖK, AKI ARRA KÉRT MINDENKIT, HOGY OLTASSA BE MAGÁT.

Szerinte védelmi intézkedésre azért van szükség, hogy lassítsák a vírus terjedését, ami azonban nem állítja meg azt, csak lassítja. Ezért is hozták azt a rendeletet, hogy abba a cégben, ahol erősen terjed a vírus, ott a munkavállaló dönthet arról, hogy kötelező legyen-ea védőoltás felvétele, ami bár szerinte nagy vitát váltott ki, de nincs innen tovább. Csak ilyen szigorú rendeletekkel tudják a munkavállalók közösségét megvédeni.

Orbán Viktor már a harmadik védőoltást is felvette.

Azok, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, szerinte azokat a kormány már nem fogja tudni meggyőzni, ezért is vezették be a munkavállalók közösségének adott lehetőség, hogy akik nem oltatták be magukat, azokat el lehessen küldeni fizetés nélküli szabadságra. Szerinte az állami munkahelyeken is nagy probléma az oltatlanság, így a fertőzés veszélye, ezért ott, ahol ügyfelekkel találkoznak a munkahelyükön, már most fizetés nélküli szabadságra küldik azokat, akik nem veszik fel a védőoltást belátható időn belül.

A minimálbér növeléséről Orbán Viktor elmondta, hogy ilyen nagy mértékű emelésére még nem igen volt példa, de ha a munkáltatók elfogadják a 20%-os emelést, akkor az állam hajlandó a TB járulékot csökkenteni. Mivel ez elfogadásra került, így a jövő évtől a kisvállalkozói adó 10%-ra csökkent, a szociális hozzájárulási adó 4%-al csökken, hogy a minimálbért a munkavállalók is bírják a terheket. – írja a Jövőt TV.