Mint ismert, ezekben a napokban tartják a glasgowi klímacsúcsot, aminek apropóján a Föld Barátai nevű szervezet skót tagjai tüntetést szerveztek. A cél, hogy ráirányítsák a figyelmet a brit kormány álságos magatartására, mivel miközben a csúcson jól hangzó ígéreteket lehet hallani, ők éppen engedélyt adtak a Cambo nevű új olajmezőn 800 millió hordó olaj kitermelésére a Shetland szigeteknél.

A Magyar Természetvédők Szövetsége Glasgowban lévő fiatal aktivistái pedig csatlakoztak is a fosszilis energia bányászat elleni tüntetéshez. „Fontosnak tartom, hogy a világ minden tájáról összegyűlve együtt gyakoroljunk nyomást a brit kormányra, mivel az ő környezetszennyező tevékenységük hatással van más országok éghajlatára is” – mondta Vindics Lilla, az MTVSZ ifjúsági programjának aktivistája.

A tüntetésen a fiatal magyar aktivisták ráadásul egy saját ügyet is megjelentettek: STOP MOL feliratú táblával tiltakoztak az ellen, hogy a magyar olajvállalat új szénhidrogén kutat akar nyitni természetvédelmi területen az Őrségben. A januárban nyilvánosságra került terv a széles körű tiltakozásnak köszönhetően ugyan már meghátrálásra kényszerítette a MOL-t, de azt nyilatkozták, hogy nem mondanak le a kitermelésről a későbbiekben.

Az MTVSZ emlékeztetett arra, hogy az Őrségvédők Civil Társaság és a Greenpeace Magyarországgal közösen megfogalmazott tiltakozó levelükhöz tavasszal 110 civil szervezet csatlakozott. Ebben egy olyan törvényt követeltek, amely megtiltaná nemzeti parkok területén a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését Magyarországon.

Forrás: Greenfo