A szekszárdi ellenzék, az Éljen Szekszárd Egyesület tagjai, jelenlegi képviselői és korábbi képviselőjelöltjei egy hangfelvétel miatt a listán szerzett mandátum visszaadására szólítják fel az ellenzékből kivált Zaják Ritát.

Bomba Gábor szavait idézzük.

Sejtettük, hogy Zaják Rita nem ingyen állt át a Fidesz oldalára, tudtuk azt is, hogy alpolgármester akar lenni, de korábban az ÉSZ és a Fidesz is leszavazta ezt az ötletet. Mikor átállt, a Fidesz frakcióvezetője le is nyilatkozta a tévében, hogy ez így már egy merőben más helyzet.

Most viszont minden világossá vált. A pénteki közgyűlésen a polgármester a szünet után bekapcsolva hagyta a mikrofonját, így ország-világ hallhatta, amint Máté Péterrel, a Fidesz frakcióvezetőjével az alábbi beszélgetés zajlott le:

Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője: „Zaják meg már mindent akar. Nem tudom. Hogyha alpolgármester akar lenni, akkor legyen alpolgármester, de nem a Gyurkovics helyett, hanem mellette. Tök mindegy, hogy tanácsnok vagy alpolgármester.
Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere: „De a közgyűlésnek meg kell szavaznia, de a Polli mondta, hogy nem.”
Máté Péter: „Akkor majd megbeszéljük vele, jó?”

Ráadásul nem járt rosszul Zaják az árulással, Bomba szerint.

Mióta kilépett az ÉSZ frakcióból, Zaják több ismerőse is jól járt:

• Közeli ismerősét a veszélyhelyzet alatt kinevezték a Szekszárdi Vasárnap főszerkesztőjévé.
• Havi kétmilliós szerződést írt alá a polgármester a veszélyhelyzet alatt a Zaják tanácsadója által vezetett média céggel.
• A sportközpont élére jó ismerősét neveztette ki jó pénzért, mindenféle pályázat vagy alkalmassági vizsgálat nélkül. Az új, általa támogatott igazgató első és legfontosabb lépései között – ahogy azt a közgyűlésen is elmondta – kineveztetett vele szintén jó pénzért egy második vezetőt, és kettős vezetést hozott létre, így az emberén keresztül közvetlenül irányíthatja az egész sportközpontot, illetve az évi közel 500 millió közpénz elköltését feltűnés nélkül.
• Bár tanácsnok asszony látszatra nagyon kiáll a városi uszodáért – az általa létrehozott „kettős vezetés” kezét-lábát törve elutalt közel 300 millió Ft-ot az uszoda kivitelezőjének úgy, hogy sem kötbért nem vont le, sem a javításokat nem végezték el, sőt egy kapavágás, annyi munka elvégzése sem látszik egy éve.
• A sportközpontnál azóta több előléptetés, fizetésemelés, tanácsadói szerződés köttetett, ki tudja milyen okból, és kik kapták ezeket?
• Őszre a szekszárdi önkormányzati lapot sikerült átjátszani egy közeli ismerőse magáncégébe, így az eddig az önkormányzat saját cégének járó évi közel 50 millió Ft vándorolhat magánzsebekbe.

Bomba Gábor és az ÉSZ szerint Zajáknak le kell mondania a pozíciójáról.