Egy férfi több éven át „nagyüzemben” állított ki hamis sportorvosi engedélyeket, emiatt a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség kuruzslás, közokirat-hamisítás és csalás miatt vádat emelt ellene.

A Fővárosi Főügyészség oldalán olvasható közlemény szerint egy 53 éves férfi 2015 és 2019 között sportorvosi asszisztensnek adta ki magát. Amatőr jégkorongozóktól, megbízottjaiktól, sportegyesületek vezetőitől és alkalmazottjaitól elkérte a lejáró sportorvosi engedélyeket, amelyeket meghosszabbítva, a hamis versenyzésre jogosító pecséttel ellátva adott vissza.

A férfi a kiállított papírokért 3-6 ezer forintot kért, amit rendszerint vendéglátóhelyeken és bevásárlóközpontok parkolójában vett át.

Az egyik egyesülethez társával együtt rendszeresen járt, kötelező orvosi vizsgálatokat színlelve. A csalás során társa játszotta el az orvos szerepét, fehér köpenyben, táskával és egy EKG géppel. A színjáték során orvosi kérdőíveket töltöttek ki valamint sztetoszkópos-, vérnyomás-, látás-, illetőleg EKG-vizsgálatot is színleltek.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit kuruzslás bűntettével, 160 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 49 rendbeli csalás vétségével vádolja.

A csalásokkal összesen 1 millió forintot zsebelt be a férfi.

Az ügyészség indítványozta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a vád tárgyát képező bűncselekmények vonatkozásában beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség végrehajtásában a maximum próbaidőre, 5 évre felfüggesztett, 2 év börtönbüntetés kiszabására tett indítványt – írja az ügyészség.