Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádióban adott interjújában elmondta, az összes virológus szerint nyakig vagyunk a negyedik hullámban, a neheze még csak most jön, a vírus bárkit fertőzhet. Azok, akik nincsenek beoltva veszélyt jelentenek mindenkire. A szakemberek szerint a harmadik oltás jelelni a legnagyobb védettségi szintet. A baj forrása, hogy nincs még mindenki beoltsa – tette hozzá a miniszerelnök.

„Nem lehet rendőrrel kísérni az embereket oltásra” – mondta el Orbán. Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy felveszi-e az oltást, de fontos, hogy az oltáselleneseket is meg tudják győzni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kanyaró és más betegségek ellen is be vagyunk oltva.

Ha elkezdenek betelni a kórházi ágyak, akkor a korábbi hullámok nyomán már tudják, hogy melyik egészségügyi kezeléseket és beavatkozásokat lehet befagyasztani, hogy kapacitásokat szabadítsanak fel.

A benzinárak kapcsán az lenne a legjobb, ha a piaci folyamatok szabályoznák azt. Azonban a kormánynak most be kellett avatkoznia, mivel az üzemanyag árak az egekbe emelkedtek. Ha szükséges akkor az árstopot február után meghosszabbítják – tette hozzá Orbán.

A kormány tervezi a kisvállalkozások számára is kiterjeszteni a rezsicsökkentést. Azonban a miniszterelnök szerint Brüsszel „vért hány” a rezsicsökkentéstől.

Ha lesz többlet bevétele a gazdaságnak, azt a családok megsegítésére akarja fordítani a kormány. A miniszterelnök 6,5 és 7 százalék körüli gazdasági növekedésre számít.

Február közepén a nyugdíjasok megkaphatják a teljes 13. havi nyugdíjat, ami nem lesz könnyű, de a pénzügyminiszternek sikerült kipréselnie a költségvetésből. A 13. havi nyugdíj egy „jóvátétel” a Gyurcsány-korszakot követően.

A fiatalok számára nehéz kitörni a mamahotelből, számukra az SZJA-mentesség azt üzeni, hogy „dolgozz barátom” – mondta Orbán.