Hollandia a múlt hétvégén három hétre újra bevezetett néhány járványügyügyi korlátozást, többek között azt, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet a szórakozóhelyekre belépni. Ezek után után erőszakos tüntetések robbantak ki az országban – értesült a HVG.

A demonstráció nagyon erőszakossá vált. A több száz tiltakozó autókat gyújtott fel, tűzijátékokat gyújtott meg, kövekkel dobálta a rendőröket, tűzoltókat. Emiatt a rendőség azonnal vészintézkedéseket vezetett be a városban, felszólította a lakosokat, hogy hagyják el az utcákat, a tüntetők ellen vízágyúkat és lovas rendőröket vetett be, végül figyelmeztető és célzott lövéseket is leadtak. Az ország más részeiből is vezényeltek Rotterdamba rendőröket. Az összecsapásokban 7 ember, köztük rendőrök is megsebesültek.

A hatóságok húsz embert őrizetbe vettek. A holland kikötőváros polgármestere „erőszakorgiának” nevezte a történteket.

Patricia Wessels rendőrségi szóvivő még péntek este azt mondta: „Figyelmeztető lövéseket adtunk le, és voltak célzott lövések is, mert a helyzet életveszélyes volt”.

A súlyos incidensek hatására Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester szigorúan elítélte az erőszakos tüntetőket, és rendeletet adott ki arról, hogy tilos civileknek tartózkodni a tüntetés helyszínén, a központi és egy másik pályaudvaron.