A napokban útjára indult Kozármisleny első független rádiója, a MislenyCsillag közösségi rádió. Innentől már a mislenyi csillagokat nem csak nézni, de hallgatni is érdemes.

Amennyiben, bárki lemaradt volna a múlt heti első szárnypróbálgatásukról az a Facebook közösségi, illetve a youtube.com oldalon újra meghallgatja azokat. Az első, indító adásban összefoglalót kap a hallgató, hogy hogyan, és milyen célból jött is létre Kozármisleny első, független közösségi rádiója.

Én is pontosan ennek kívántam utánajárni, ezért felkerestem Baka Sárát a MislenyCsillag közösségi rádió megálmodóját és létrehozóját, hogy tőle első kézből tájékozódjak a legújabb mislenyi csoda születéséről.

BaHír: Tudatos volt a névválasztás?

Igen, hiszen marketingkutatások bizonyítják, hogy az a név, ami már beégett a tudatunkba, sokkal könnyebben megjegyezhető, arra sokkal jobban figyelünk, mint egy ismeretlen új névre. Egyfelől ezt a kis nyelvi játékot használtuk fel a rádiónk nevének adásakor, másfelől viszont a csillag egyben iránymutató, ami ugyan a Földünktől távol található, de mégis nélkülözhetetlen, miközben a vesénkbe lát.

BaHír: Magán fogja hordozni a közösségi rádiózás minden ismérvét?

Itt minden helyi témának és mindenkinek teret fogunk adni, akinek a közösség érdekében mondanivalója van, még akkor is, ha fájni fog. Szeretnénk megismerni új embereket, várjuk, hogy a közösség hozza a témákat, igyekszünk felkelteni az igényt, hogy megszólaljanak a városunkban élő emberek.

BaHír: Irányvonal, témák?

Sokrétűek próbálunk lenni, de mellette valamiféle rendszerességet is felállítunk majd, ami a kezdeti szárnypróbálgatások után januártól fog igazán működni. Közéleti témáink, a kultúra, a beszélgetések, és a mélyinterjúk mellett rövidhírekkel, és helyi eseményekről, rendezvényekről szóló havi visszatekintő beszámolókkal rendszeresen szeretnénk a közeljövőben jelentkezni. Minden olyan témát igyekszünk érinteni, napirendre venni, ami a város életében befolyásolja az itt élők mindennapjait. Egyenlőre, ezekben a napokban szerveződik a szerkesztőség, technikával, munkatársakkal. Mindehhez egy nyertes pályázat adta az anyagi hátteret, hogy a Civilek Kozármislenyért informális csoport kezdeményezésére végre Kozármislenyben is megindulhasson a helyi rádiózás.

BaHír: Milyen gyakorisággal találkozhatnak a hallgatók a MislenyCsillag közösségi rádió friss tartalmával?

A végső cél a heti egy órai tartalom rendszeres biztosítása lesz, ami várhatóan 2022 elejétől meg is valósul. Egyenlőre heti két alkalommal találhatnak az érdeklődők friss interjúkat, beszélgetéseket a MislenyCsillag közösségi rádió elérhetőségein, akár a Facebook közösségi oldalunkon, akár a youtube csatornán keresztül.

BaHír: Van valami célirány az elérni kívánt korosztály tekintetében?

A helyi lakosság minden korosztályát szeretnénk elérni a tartalmainkkal, ezért is tervezzük a fiataloknak szóló zenei műsort, vagy a helyi múltat idéző beszélgetéseket időseinkkel, amelyhez kapcsolódóan dolgozunk egy idős korosztálynak szóló oktatáson, hogy megkönnyítsük az idősek online térben való mozgását. De közkedvelt helyi személyiségeket is megszólaltatunk, elmerülünk egy-egy témában a mélyinterjúink során, megpróbálunk becsábítani a stúdiónkba helyi közéleti szereplőket, és a mikrofon elé várunk vallási témában jártas személyeket, hogy felkeltsük az igényt arra, hogy igen, mindenkinek legyen véleménye, és azt mindenki akarja is elmondani. A mi feladatunk lesz az, hogy ennek a technikai hátterét biztosítsuk.

MislenyCsillag elérhetőségek:

https://www.facebook.com/mislenycsillag

https://www.youtube.com/channel/UCb4v83cD0W60iTqg1kasMCg/featured