A V4 országainak kormányfői ma közös sajtótájékoztatót tartottak. A találkozó okát a lengyel határon kialakult helyzet és más európai ügyek megtárgyalása adta.

Orbán Viktor szerint migráció mindig is volt, de három irányból még nem érkezett ilyen kihívás. Déliről a szubszaharai régióból folyamatosan szállítják az NGO-k az illegális migránsokat.

Emellett a nyugat-balkáni útvonal megtelt, a magyar határszakaszon november elejére az ott feltartóztatottak száma elérte a százezer főt. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, ők valószínűleg ezen a balkáni útvonalon fognak elindulni Európa felé. A harmadik irány jelenleg a lengyel határon jelentkező egyre nagyobb nyomás – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Az Európai Unió elhibázott politikát folytat, Brüsszel segít minden olyan törekvést, amely a migrációs nyomás növekedését okozza. Az EU támogatja az NGO-kat és integrációs programokat indít, de a határok fizikai védelmére nem ad pénzt. Emiatt a kormány álláspontja az, hogy az EU-nak ki kell fizetnie a határvédelem költségeit, mivel ezek a terheket nem viselhetik egyedül azok az országok, akik Európa határain helyezkednek el – mondta Orbán.

Az lenne a korrekt, ha a határvédelem kapcsán felmerülő költségek legalább felét az Unió állná, mivel nem csak Magyarországot, hanem egész Európát is védjük – tette hozzá a miniszterelnök.

Emellett Orbán azt javasolja az EU-nak ne támogassanak egyetlen olyan országot sem, amely direkt vagy indirekt módon hatása van Európa külső határaira nehezedő migrációs nyomásra.