Hosszú levelet kaptunk, egyelőre ismeretlen szerzőtől. Alább változtatás nélkül mutatjuk be a közleményt, melynek valóság tartalmát egyelőre nem tudjuk sem cáfolni, sem bizonyítani, ugyanakkor már csak az alapos összefoglaló, és a sok esetben pontosnak tűnő adatok miatt is érdemesnek találtuk arra, hogy megosszuk azt Önökkel. Az ügyben keresni fogjuk a Momentum pécsi frakcióját, Nemes Balázst, és a Momentum országos elnökségét is. Íme a levél teljes tartalma, változtatás nélkül.

A 2019-es önkormányzati választáson Budapesten kívül a legtöbb mandátumot Pécsen és Szegeden szerezte a Momentum, ami 3-3 képviselői helyet jelentett. Pécsen majdnem a negyedik is meglett. A pécsi ellenzéki összefogás kampányának előkészítése során a Momentum kampánytagjainak kemény ütközeteket kellett vívni az összellenzéki kampány mszp-s kampányfőnökével, így tudni lehetett, hogy győzelem esetén mire számíthat a Momentum Pécsen.

Azonban arra nem volt felkészülve a pécsi szervezet, hogy az egyik olyan tagja, aki nem vállalt jelöltséget, a győzelem után magára tárgyal, és a polgármesterrel kreáltat magának egy jól fizető pozíciót. Ezzel polgármesteri hivatali dolgozóként a polgármester beosztottja lett. Tőle függ az egzisztenciája. Ennek a pozíciónak a megszerzésével hátat fordított a három momentumos képviselőnek, ezért a polgármester visszatartó erő nélkül indíthatta el a pécsi Momentum frakció ellehetetlenítésének folyamatát. Azért került erre sor, mert a Momentum frakciója a kampány után is a zéró korrupcióhoz, az átlátható és demokratikus működéshez, az ’Ez a minimum!’-hoz ragaszkodott. Az lett a pécsi momentumos képviselők bűne, hogy egy új politikai kultúra megteremtése mellett álltak ki. 2020 szeptemberétől felgyorsult a közgyűlés városvezető koalícióján belül kialakult egyre mélyülő értékalapú konfliktus, mely a három momentumos képviselőnek az információkból, később pedig a koalícióból való kiszorítására ment ki.

2020 augusztus végén a Momentum pécsi szervezete a polgármesteri hivatali pozícióba segített tagját választotta meg elnöknek. Az elnöki és a polgármesteri hivatali pozíció együttes betöltése összeférhetetlen, de egyelőre ez senkit sem érdekel.

A Momentum frakciója és a polgármester között 2020 december és 2021 január folyamán tovább romlott a viszony, melynek több oka volt. Például a választóknak a kampányban tett ígéretek semmibe vétele, de a viszony végletes megromlására az tette fel a koronát, amikor a polgármester a járványhelyzettel visszaélve 2020 december közepén egy rovott múltú szocialista önkormányzati képviselőt nevezett ki puccsszerűen alpolgármesternek. A Momentum frakciója ezzel szemben kifogást emelt és Nyőgéri Lajos kinevezésének visszavonását kérte.

„Nyőgéri Lajos mszp-s képviselő Tóth Bertalan legszűkebb körének egyik kitüntetett arca, az önkormányzati kampány volt kampányfőnöke. A közgyűlés a gazdasági bizottság elnökévé választotta, de amikor napvilágot láttak azok a terhelő tények, melyek alapján még képviselőjelölt sem lehetett volna, a bizottsági elnökségről azonnal lemondott.
2021 február végéig zajlottak a frakciónk és a polgármester, továbbá a városvezető koalíció többi frakciója közötti, a képviselőink emberi méltóságát is kikezdő megbeszélések a polgármester legkisebb megegyezési szándéka nélkül, pusztán időhúzásból. Ennek során a pécsi elnök azt is letiltotta, hogy a frakciónk tényszerűen kommunikáljon, nyilvánosan elmondhassa érveit a választóknak. Skandalum!”

Azért, hogy jó maradjon a polgármesternél, munkát közelről még nem látott pécsi elnök hatalmi szóval kiskorúsította a frakció munka- és élettapasztalattal bőven rendelkező tagjait. A Momentum aktív pécsi tagjai számára az önkormányzati képviselők folyamatos megalázása már vállalhatatlanná vált, amit megfejelt a pécsi elnök sajátjain átlépő, az MSZP-vel cinkosan kokettáló magatartása. Ezért a helyzet megvitatására a pécsi szervezet rendkívüli közgyűlésének összehívását kérték, melyre április 27-én került sor.

A Momentum április 27-i pécsi közgyűlésének előkészítése és lebonyolítása során tudomásunk szerint többen és több pontban is durván sértették a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit. Ezen szabálysértések mellett kirívó etikátlanságok sora terhelte a rendkívüli tisztújítás folyamatát, annak előkészítését, lefolytatását és a szavazást. De megtörtént a legsúlyosabb is, ami egy választáson megtörténhet. Alapos a gyanú, hogy a tisztújítás szavazása során többek részvételével szervezett csalás, csalások történtek, melyeknek az volt a célja, hogy a szervezet elnöke újraválasztásra kerüljön, hogy a pécsi politikában ne mutathassa meg magát a Momentum pécsi szervezetén belüli hiteles alternatíva.
Közben az önkormányzaton belüli helyzet ismég rosszabbra fordult. A csalással megválasztott pécsi elnök akkor is magára hagyta a Momentum képviselőit, amikor a frakciójának városvezető koalícióból való teljes kiszorítását célzó új frakciószerződés elfogadtatásának folyamata zajlott.

A pécsi önkormányzat 2021. július 13-i rendkívüli közgyűlésén jelentették be az MSZP, a DK, a Jobbik és a polgármester által gründolt Öttorony frakciók vezetői, hogy a frakcióik elnevezésében a Mindenki Pécsért előtagot Pécs Jövője névre cserélik. A Pécs Jövője Egyesület 2020. május 20-i bírósági bejegyzéssel alapított civil szervezet, mely információnk szerint a polgármester egyik bizalmasának címére került bejegyzésre. A bejegyzés dátuma is bizonyítja, hogy a polgármester és az MSZP az önkormányzati választást követően azonnal elindította a számukra akadályt jelentő tisztán politizálók kiszorításának előkészítését a városvezető koalícióból, hiszen a 2019-es pécsi ellenzéki győzelem mértéke miatt a minősített többséghez sem volt szükség az új politikai kultúra mellett kiálló momentumos képviselőkre.

A Momentum három képviselője nem írta alá a demokratikus elvekkel szembemenő új frakciószövetség szabályzatát, hanem az ellenzéki pártokat 2019-ben összefogó jelölő szervezet nevét, a Mindenki Pécsért előtagot tartotta meg továbbra is a frakció nevében. Jobban mondva, a Mindenki Pécsért a Momentum frakciótól nem vonta meg a névhasználat jogát, mert hűségesen kitartottak a kampányban tett ígéreteik mellett.
A Momentum pécsi frakciójának városvezetésből való teljes kiszorítása az október 19-i önkormányzati közgyűlésen zajlott le. Július 13-án papíron ez már megtörtént, de a bizottsági elnöki tisztségüktől és két bizottsági tagságuktól való október 19-i megfosztásukkal a helyi ellenzék közé lökték őket, ahogy azt tudomásunk szerint a polgármester a frakcióvezetőnek már augusztusban a szemébe mondta.

„Reggel 9 és 13 óra között ott ültem a közgyűlési teremben, és azzal szembesültem, hogy a képviselőink arcul csapásán keresztül a Momentum pécsi szervezetét alázta meg az az ember, aki a Momentum szavazói nélkül még mindig a FŐTÁV dolgozója lenne. A szervezet pécsi elnöke, a polgármester beosztottja nem volt sehol.”

A fentiek egy elektronikus levél alapján kerültek leírásra. A levél eredetije a pécsi önkormányzaton és a Momentum pécsi szervezetén belül zajló megdöbbentő folyamatokat mutatja be. A fentiek a levélnek csak egy részét foglalják össze.
A Momentum pécsi szervezetének április 27-i közgyűlésén a hírek szerint elkövetett csalásokban és azok megszervezésében tudomásunk szerint a párt megyei elnöke, aki egyben Baranya megyei önkormányzati képviselő is, továbbá a párt komlói önkormányzati képviselője, egyben a Momentum küldöttgyűlésének tagja és a párt komlói elnöke vettek részt. A két komlói tag pécsi tagok nevében adott le szavazatot, melyet tudomásunk szerint a megyei elnök szervezett meg. Információink szerint további három Budapesten élő tag szavazott illetéktelenül, de a hozzánk eljutott hírek alapján más SZMSZ sértések is történtek. Így tudták biztosítani, hogy Nemes Balázs maradhasson a párt pécsi elnöke. Minden információ azt erősíti meg, hogy ezek a súlyos szabálytalanságok Nemes Balázs tudtával és beleegyezésével történtek, és ezek nélkül április óta nem ő lenne a párt pécsi elnöke.Információink szerint a nyár végén a tisztújítás teljeskörű kivizsgálását kezdeményező beadvány készült a Momentum Etikai és Felügyelőbizottsága részére, mely a hírek szerint kétséget kizáróan bizonyítja a csalással leadott szavazatok tényét. A beadvány sorsáról nincs információnk, de úgy tudjuk, hogy a vizsgálat nem került lezárásra. Az Etikai és Felügyelőbizottsághoz eljuttatott kivizsgálási kérelemről a pécsi frakció tagjai minden bizonnyal ismeretekkel bírnak.