Köztudott, hogy a téli hónapokban nem minden madárfaj repül melegebb éghajlatra, hanem az olyan egyedek, mint például a fenyőrigók, feketerigók, seregélyek és a pintyek, országunkban maradnak. Annak érdekében, hogy könnyebben vészeljék át ezeket a nehezebb hónapokat, hozzánk emberekhez fordulnak segítségül, nekünk pedig kötelességünk tenni ő értük.

Azonban, azt már kevesebben tudják, hogy esősorban a hazánkban maradó, illetve a telelni hozzánk érkező madárfajok emberi támogatás nélkül is képesek átvészelni a telet, (de természetesen a segítségnyújtásunkat, mint például a madáretetőket, nem fogják megvétózni). Az ok, amiért nem vonulnak el melegebb országokba, hogy az itt megtalálható, számukra energiadús táplálékok ősszel és télen is megtalálhatóak. Amennyiben pedig az időjárási szélsőségek: legfőképpen a hólepel, vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése okán ez a szituáció megváltozik, a madarak területet váltanak és gond nélkül tovább repülnek.

Tehát elsősorban az etetés célja nem a madarak életben- hanem hazánkban tartása, hogy a tavasszal, illetve nyáron élő kártevő rovarok éltüntetését, továbbra is a mi országunkban végezzék el.

A másodlagos mesterségesen előállított rovarirtó szerünk miatt a cinkék és a verebek tavasszal, már sokkal kevesebb kártevőt tudnak belakmároznak, ugyanis az előbbi szer megtizedelte a táplálékukat.

Ebből kifolyólag oly fontos, és nélkülözhetetlen télen a madáretetők és itatók kihelyezése.

Mire figyeljünk az etetőkkel kapcsolatban?:

  • olyan helyen helyezzük el ahol nyugodt, egyben könnyen megközelíthetően tudják alkalmazni
  • mindig, zöld környezet mellé tegyük az etetőt (mert ha megijednek, abban az esetben legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely)
  • amennyiben háziállatunk is van, akkor olyan magasságba tegyük, ahol még a macska sem éri el a házikót
  • gyakran cseréljük benne a táplálékot és a vizet

Ennek tudatában kérünk minden kedves Olvasónkat, hogyha teheti, csatlakozzon hozzánk, és tegyen jót a téli madarainkért.

1,2,3