200 000 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy népességünk elérje az 1 milliárd főt, és csak 200 évbe telt, hogy elérje a 7 milliárdot. A növekedés azonban lassulni kezdett, mivel a nők átlagosan kevesebb babát szülnek.

Mikor éri el globális népességünk csúcspontját? És hogyan tudjuk minimalizálni a Föld erőforrásaira gyakorolt hatásunkat, még akkor is, ha megközelítjük a 11 milliárdot? Ezek napjaink legégetőbb kérdései.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum tette közzé azt az alig t9bb mint 6 perces videót, ami bemutatja mekkora utat járt be az emberiség a történelme során.

A modern ember megjelenését nagyjából 200.000 évvel ezelőttre teszik a kutatók, majd mintegy 100.000 évvel később elhagyták Afrikát és elkezdték benépesíteni a bolygót. Az emberi populáció ekkor még kevesebb mint 1 millió főből állt az egész világon!

Az utolsó jégkorszak végével és a növénytermesztés elterjedésével nagyjából 7.000 évvel ezelőtt a világ emberiségének a létszáma 170 millióvá duzzadt.

Krisztus idejétől a civilizációk terjedésével párhuzamosan nőtt az emberi populáció is, a világ viszonylatához képest rövid – pár száz éves – tendálást követően időszámításunk utáni 800-as években léptük át a 200.000 milliót. A következő nagy állomás a pestis elterjedése az 1300-as években, ekkor 385 millióról nagyjából 340 millióra fogyatkoztunk.

Az 1800-as évek elején léptük át az 1 milliárd főt, innen alig több mint 200 év kellett ahhoz, hogy elérjük a jelenlegi szintet, vagyis 7,9 milliárd embert. Az előrejlzések szerint 2100-ra érjük el a 11 milliárdot, azonban csökken a növekedési ráta.

Azt azonban bizonyossággal lehet kijelenteni, hogy a jelenlegi életszínvonalunkat nem tudja kiszolgálni a bolygó, ami sürgősen változtatnunk kell, hogy unokáink is olyan életet élhessenek, amilyet megérdemelnek.

Kiemelt kép: Pixabay