Zacher Gábor toxikológus az InfoRádiónak adott interjujában beszélt a magyarok függősékeiről, melyet a Szátcsúszva program felmérésének az eredményei is igazolnak. Zacher, mint a program tanácsadója is elmondta, minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt.

„Sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá” – mondta Zacher Gábor, a Szétcsúszva program tanácsadója az InfoRádiónak.

A felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt. A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fiatalok hány százalékban fogyasztanak töményet, sört, illetve bort.

  • Az élre a tömény alkohol került 40 százalék feletti eredménnyel,
  • a második a sör, és
  • utána a bor.

„A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt” – magyarázta a toxikológus.

Zacher hozzátette, hogy az alkoholfogyasztásnak feszültségoldó szerepe van, leginkább az áll az italozás hátterében.

„Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum,hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon” – mondta Zacher Gábor.

Aggodalmát fejezte ki, hogy ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

Az alkoholfogyasztás veszélyei kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy miközben a kábítószer-fogyasztást sokkal veszélyesebb jelenségnek gondolja a társadalom, valójában húszezer kábítószerfüggő van ma Magyarországon. „De van

  • 25 ezer orrcseppfüggő,
  • 150 ezer altató- és nyugtatófüggő,
  • 180 ezer hashajtófüggő,
  • 300 ezer szerencsejátékfüggő,
  • 800 ezer alkoholfüggő,

és akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami millió embert érint – mondta Zacher Gábor.

Kiemelt kép: Wikipédia