A Booz Allen Hamilton (BAH) amerikai technológiai tanácsadó cég elemzői arra figyelmeztetnek, hogy a kínai kémkedési törekvések hamarosan olyan titkosított adatokra összpontosíthatnak, mint a biometrikus adatok, titkos kémek személyazonossága, fegyvertervek, gazdaságilag értékes anyagok, gyógyszerek és vegyi anyagok titka. Jelenleg ezeket az adatokat nincs kapacitása feltörni egyik országnak sem, csupán tárolják a látszólag haszontalan alfanumerikus számsorokat, várva arra az időre, amikor a kvantumtechnológia segítségével visszafejthetik azokat.

Az Egyesült Államok és Kína között régóta fegyverkezési verseny folyik a kvantumfölényért és jelenleg úgy tűnik, Kína van előnyben. A kvantumkriptográfia jelenleg az egyik legfontosabb terület. A területen való tudományos fejlődés aggályos lehet nemzetbiztonsági szempontból akármelyik országot tekintve. Az az ország, amelyik elsőként fejleszti ki a technológiát, tudja dekódolni az összes nemzetállam adatait, de ami ennél is fontosabb, olyan kvantumtitkosítást használhat, hogy kommuniációja feltörhetetlenné válik.

Ahhoz, hogy teljes mértékben értékelni tudjuk a helyzet statégiai jelentőségét, fontos tisztában lenni azzal, hogy a mai kriptográfiai technikák roppant kifinomultak és megfizethetetlenül hosszú időt venne igénybe azok feltörése. Egyesek feltörése is csak próbálgatásokkal lenne lehetséges, ami még ha egy jelenlegi modern számítógép másodpercenként több milliószor is próbálna rá, az is több milliárd évbe telne.

A fenyegetést a kvantumszámítógépek jelentik, amelyek teljesen másképp működnek, mint a ma használt klasszikus számítógépek. A hagyományos, 1-ekből és 0-kból álló bitek helyett kvantumbiteket használnak, amelyek egyszerre különböző értékeket tudnak ábrázolni. A kvantumszámítógépek összetettsége miatt sokkal gyorsabbak lehetnek bizonyos feladatokban, és így olyan problémákat is megoldhatnak, amelyek a modern gépek számára gyakorlatilag lehetetlenek – beleértve számos olyan titkosítási algoritmus feltörését, amelyeket jelenleg érzékeny adatok, például személyes, üzleti és államtitkok védelmére használnak.

Bár a kvantumszámítógépek még gyerekcipőben járnak, hihetetlenül drágák és tele vannak problémákkal, a tisztviselők szerint már most meg kell kezdeni az országot védő erőfeszítéseket ettől a hosszú távú veszélytől.

“Az a veszély, hogy egy nemzetállami ellenfél nagy kvantumszámítógépet szerez, és hozzáférhet az információinkhoz, valós” mondja Dustin Moody, a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) matematikusa. „A fenyegetés az, hogy lemásolják a titkosított adataidat, és addig tartják meg, amíg nem lesz egy kvantumszámítógépük.”

A “most betörni, majd később visszafejteni” stratégiával szembesülve a tisztviselők új titkosítási algoritmusokat próbálnak kifejleszteni és alkalmazni, hogy megvédjék a titkokat a nagy teljesítményű gépek újonnan megjelenő osztályával szemben.

“Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy egy reggel felébredünk, és bekövetkezik egy technológiai áttörés, majd néhány hónap alatt három vagy négy év munkáját kell elvégeznünk – az ezzel járó összes további kockázattal együtt” – mondja Tim Maurer, aki a belbiztonsági miniszternek ad tanácsokat a kiberbiztonság és a feltörekvő technológiák terén.