Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus legújabb, omikron névre keresztelt változatának általános globális kockázatát „nagyon magas” kategóriába sorolta, a tudósok próbálják összegyűjteni, melyek a legjellemzőbb tünetek. A Reuters által megkérdezett johannesburg-i dr. Angelique Coetzee volt az egyik első orvos, aki találkozott az új variánssal.  – írja a Hang.

A tünetek jelentősen eltérnek a delta variánsétól, a betegek körülbelül 2 napon keresztül extrém mértékű fáradtságra panaszkodtak, ami fejfájással és más testi fájdalmakkal járt. – A tünetek ebben a stádiumban nagyon hasonlatosak egy normál vírusfertőzéshez – mondta a dél-afrikai orvos. Tapasztalatai szerint a legtöbb beteg nagyon enyhe tüneteket mutatott és egyikük sem igényelt kórházi ellátást, valamennyien otthon lábadoztak. A delta variánssal ellentétben nem vesztették el a szag-és ízérzéküket és az oxigénszintjük sem csökkent.

Igaz többségük 40 év alatti volt, és egyelőre nem tudni, hogy az idősek között milyen hatásai lesznek az omikron variánsnak.

Címlapkép: Getty Images