Hat évig zajló abszurd per zárult ma le a Kúrián, amelyben a magyar állam próbálta az utolsó csepp „vért” is kisajtolni a 2013-ban kivégzett kishantosi gazdaságból. Az állam 2013-ban egy tollvonással semmizte ki az egykor a magyar biogazdálkodás fellegvárának számító kishantosi közösséget, és egy abszurd perben még 14 millió forintot és ennek kamatait is meg akart fizettetni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal, és az őket támogató Greenpeace Magyarországgal – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

A Kúria mostani ítéletével lezárta a hat évig tartó kálváriát, ami még 2015-ben indult, amikor a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) jogelődje, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által indított perrel kezdődött. Az eljárás célja a földrablás miatt Kishantos földjei körül tiltakozók ellen bevetett magán hadsereg bérét az állam magukkal a kishantosiakkal és a Greenpeace-szel fizettesse meg – írja a zöld szervezet közleményében.

2013-ig a Kishantosi Kishantosi Vidékfejlesztési Központ bérelte azt a földterületet az NFA-tól, amit a szervezet a bérleti szerződés lejárta után új bérlőknek adott oda. Ezt követően a több mint 400 hektáros területen lévő bionövényeket (amelyek akkori értéke 117 millió forintra volt tehető) az új bérlők megsemmisítették. Annak ellenére is, hogy akkor még folytak a birtokvédelmi perek.

A Greenpeace aktivistái a helyszínen tüntetést szerveztek a mintagazdaság munkatársaival együtt. Emiatt az NFK privát őrző-védő cég emberit küldte a békés tüntetők ellen. A biztonsági cég költségeit, valamint egyéb az NFK szerint elmaradt díjakat, késedelmi kamatot és a teljes perköltséget a Greenpeace és az ökogazdaság emberivel akarta kifizettetni, ez 14 millió forint lett volna.

„Aki már volt áldozata igazságtalanságnak és hamis vádaknak, az tudja, milyen érzés hosszú éveket elvesztegetni végtelen bírósági perekben. Ebben a perben ugyan most győzött az igazság, ezeket az éveket már senki nem adja vissza nekünk. Örömmel üdvözöljük a végső, Kúria által meghozott döntést, amely – megerősítve az első és másodfokú bíróság ítéletét – elutasította a Magyar Állam keresetét. Hitünk szerint mindazt, amit tettünk, Kishantos igazságáért tettük, és igazunkat most már a legmagasabb szintű magyar bíróság is kimondta. Kishantos értelmetlen elpusztítása azonban még sokáig az állami természetpusztítás jelképe marad, és csak bízhatunk abban, hogy egyszer megtörténik a csoda és Kishantos visszakapja a földjeit” – mondta el Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa a per lezárását követően.