Csütörtökön az Uránia mozi egy különleges estet tartott. A mellett, hogy levetítette az új magyar karácsonyi filmet, a Nagykarácsonyt, a film után egy kisebb beszélgetésre is sor került, melyen részt vett Ötvös András, a film főszereplője, a film producere, Lévi Balázs, és a film operatőre, Pataki Ádám. Az eseményre én is elmentem a legjobb barátnőmmel, kíváncsian vártam mind a filmet, mind az utána lévő beszélgetést. Mivel nem vagyok filmkritikus, csak néhány apróságot írok le a benyomásaimról a film kapcsán. Az élménybeszámolóm spoilereket tartalmaz, de igyekszem minimalizálni azokat.

A film összességében nekem nagyon tetszett. Az alaptörténet szerint egy sokat próbált tűzoltó meg akarja kérni a riporter barátnője kezét, méghozzá úgy, hogy tűzoltódaruval (tudom nem ez a hivatalos neve, de nem jegyeztem meg a filmből 🙂 ) megy fel a lány ablakáig. Csakhogy rajtakapja őt, amint a legújabb tűzoltós film főszereplőjével, Szabó Kimmel Tamással csókolózik, a döbbenettől pedig leesik a daruról. Bár a balesetet testi sérülések nélkül megússza, a kapcsolata tönkremegy, a fejébe meg annyira beleég ez a kép, hogy a tériszonyos lesz és a magasban mindig a színész alakja jelenik meg előtte. Emiatt a tűzoltóvizsga újbóli teljesítésére kötelezik, addig is a vásárban kell szolgálatot teljesítenie a Betlehemező gyerekek és a tanáruk társaságában. Ez indítja el a bonyodalmakat.

A film humorvilága azt gondolom, hogy fantasztikus. Az elején elsősorban a beszólások és a szituációs poénok, amikre a film épít, de mindezt ízlésesen és jó érzékkel teszi. A film azonban – bár nem veszíti el a vicces jellegét – ahogy halad a vége fele, egyre komolyabban vehetővé válik, azt éreztem, hogy minden poén ellenére át tudom érezni a főszereplő helyzetét, dilemmáit. Ez az egyensúly végig megmaradt a filmben, ami remek.

Tetszett a színészi játék is. A főszereplőről tényleg elhittem, hogy tűzoltó, látszott rajta a felkészültség, és a színészi játéka is működött. Nagyon érdekes volt Szabó Kimmel Tamás karaktere, aki voltaképpen saját magát játszotta (még a neve is azonos volt), illetve inkább önmaga paródiáját. Egyfajta negatív karakter, de mégsem az, mert igazából egyetlen kifejezetten negatív momentuma van a filmben, a többi már a főszereplő képzelete. És bár csak egy alig két mondatos párbeszéd van közte és a főszereplő között, az annyira ütött, hogy utólag nem is bánom, hogy nem lett ebből egy drámai jelenet. Ami még külön tetszett, hogy az epizódszerepet kapó – egyébként ismert – színészek is hatalmasat alakítottak, Hernádi Judit például nem hinném, hogy 5 percnél több időt kapott, de ennek az időszaknak minden másodperce arany volt. Lényeg a lényeg, mindenkinek ajánlom a filmet megtekintésre, nagyon jól sikerült.

A közönségtalálkozó részével már akadt néhány problémám. Először is talán szerencsésebb lett volna kicsi szünet után elkezdeni, két órányi ülés után semmelyik porcikám nem kívánta, hogy még egy órát ülve legyek. Ráadásul az első 10-15 perce nekem túlságosan átment öntömjénezésbe, az első pár kérdés arról szólt, miért lett ilyen kiváló a film, ami valahol érthető, mert tényleg jó lett, de ennek a hangsúlyozása egyáltalán nem izgalmas, sőt, akár kontraproduktívvá is válhat.

Szűk negyed óra után azonban beindult a beszélgetés, és jó néhány érdekes kulisszatitkot megismerhettünk. Betekintést nyerhettünk a tűzoltók életébe, egyes jelenetekbe fektetett munkákba, valamint a film utóéletéről is esett szó. A legemlékezetesebb adat, amit megjegyeztem, hogy egy jelenetben, ahol alkoholos italnak „álcázott” gyömbért iszik a főszereplő, 3,5 liter gyömbér fogyott el, mire fel tudták venni. Annyit azért izgalmas lehetett meginni.

A filmről megtudtuk, hogy nagy sikert ért el az első héten, több mint 25.000 ember nézte meg, ez magyar filmeknél kiemelkedő, az elmúlt években erre nem nagyon volt példa (kivéve az Elk.rtuk, de ott tudjuk, mekkora propagandapénzek mozogtak a háttérben). Már az is biztos, hogy az RTL csoport vásárolta meg a film vetítésének jogát, így jövő decemberben az ő csatornáikon lesz látható a film. Ugyanakkor szerintem nem érdemes annyit várni vele, hiszen egy remek szórakoztató film, a mozijegy árát bőven megéri!