Életének 78. évében elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János. Életműve előtt tisztelegve összeszedtük az általunk leginkább nagy hatással bíró, 5 legnagyobb slágerét.

1968-ban jelent meg az Omega együttes első magyar nagylemeze, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. Ez volt az első magyar könnyűzenei album, ami egyetlen előadó dalait tartalmazta:

Ha én szél lehetnék (1968)

1969-ben jelent meg a 10000 lépés, az Omega második magyar nagylemeze. Az albumot az együttes beat-korszakának csúcsának tartják, olyan slágerekkel, mint a Gyöngyhajú lány és a Petróleumlámpa. A dalokból 1970-ben TV-műsor is készült Tízezer lépés – Omega Show címmel. A mikrobarázdás hanglemezen megjelent első kiadás kinyitható borítóban került az üzletekbe; eredetileg tartozik hozzá egy összehajtható leporelló, ami a hat zenész fekete-fehér fényképeit tartalmazza:

Petróleum lámpa (1969)

Gyöngyhajú lány (1969)

Csillagok útján az Omega nyolcadik magyar stúdióalbuma, a space rock korszak második nagylemeze. A második legsikeresebb Omega-album, egyúttal magyar zenei lemez. Anyaga angolul is elkészült, Skyrover címmel. Ez utóbbinak címadó dala, nem a Csillagok útján, hanem az Égi vándor című dal angol nyelvű változata:

Léna (1978)

Naplemente / Régi csibészek az Omega zenekar kislemeze 1969-ből. A dalok a 10000 lépés Omega – show c. tévéműsorba is bekerültek. A második dal az igazi „sláger”, a zenekar egyik legismertebb, közkedvelt dala. A zene mindkét esetben Presser Gábor műve, a szövegíró Adamis Anna, aki egyébként az együttes dobosának, Laux Józsefnek a felesége volt.

Régi csibészek (1969)

A listát hosszan lehetne sorolni, rengeteg dal köthető Kóbor Jánoshoz. Szerzeményein generációk nőttek fel, amiért hálával tartozunk és őrizzük emlékét.

Forrás, kép: Wikipédia