A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) Virológiai Nemzeti Laboratóriumának (VNL) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói UV-C fény segítségével inaktiválták a koronavírust wuhani és delta variánsát is – írja az univpecs.com.

A kísérletek során sikerült meghatározni azt az UV-C besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja.

Ez az eredmény új lehetőségeket nyit a COVID-kutatásokban, hiszen általa számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó. Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a COVID-19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

A projekt további fázisaiban a szakemberek olyan kísérletes vizsgálatokat terveznek, amelynek segítségével a koronavírus fertőzésen átesett betegek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket, illetve a vakcinák hatékonyságának nyomonkövetéséhez is terveznek egy rendszert.

Forrás: univpecs.com