Ahogy arról mi is beszámoltunk, ma reggel közölte a Legfőbb Ügyészség, hogy Völner Pál fideszes képviselőnek kezdeményezi mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter, legfőbb ügyész. Az igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Dr. habil. Schadl György-től. Völner a mai napon le is mondott államtitkári pozíciójáról.

Ezt követően az ellenzéki pártok rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak a budapesti Kossuth téren, ahol már Varga Judit igazságügy-miniszter felelősségét firtatták. Az ellenzéki politikusok felhívták a figyelmet arra is, hogy korábban Varga Judit éppen Völnerre tolta át a Pegasus-botránnyal kapcsolatos felelősséget, mivel az államtitkár hagyta jóvá a megfigyeléseket.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa elmondta, hogy a Fidesz szerint ugyan az ügyészség függetlenségét bizonyítja a történet, szerinte viszont csak a kormánypárt „velejéig korrupt” rendszerét. Harangozó kiemelte, hogy politikai értelemben az Igazságügyi Minisztérium megszűnt létezni, legalábbis addig, amíg Varga Judit miniszter nem mond le.

Az LMP részéről Keresztes László Lóránt is Varga azonnali lemondását követelte, hiszen szerinte „egy miniszter felel mindenért, ami az adott minisztériumban történik”. Szerinte a miniszter semmilyen módon nem ellenőrizte Völnert, ami a lehallgatási botrány kapcsán is felvet kérdéseket.

Hasonlóan vélekedik Donáth Anna, a Momentum elnöke is, aki a Facebookon fejtette ki a véleményét, szintén Varga lemondását követelve:

„Az igazságügyi minisztérium tisztviselőjére, a titkos lehallgatások engedélyezőjére a gyanú árnyéka sem vetülhet. Ha a Bírósági Végrehajtói Kar le tudja fizetni Völnert, vajon kinek tett még „szívességet”? Engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe?” – tette fel a kérdést a posztjában Donáth. A politikus szerint Völner ugyan lemondott, de van aki még nem, aki pedig nem más, mint Varga Judit igazságügyi miniszter. „A miniszter nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni. Azonnal le kell mondania.”

Közleményt adott ki a témában a Jobbik is, szerintük „sejthető volt, hogy a végrehajtói kar elnökének letartóztatása csak a jéghegy csúcsa.” A párt szerint „különösen vérlázító”, hogy a gyanú szerint azoktól a végrehajtóktól kapta Völner a kenőpénzeket, akik miatt „családok tízezrei kerültek az utcára.”

Forrás: Facebook, 24.hu