Februárban kezdődött meg a Szputnyik vakcinák Magyarországra szállítása, nagyjából 2 millió adagot vásároltunk belőle összesen.

Bár hivatalos adatokat a magyar kormány nem tesz közzé az oltóagyagok felhasználásról, a G7 portál az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) oldalán nyilvánosan elérhető adatok alapján felfigyelt arra, hogy a megvásárolt Szputnyik dózisok 10 százaléka nem lett felhasználva, ez nagyjából 200 ezer egységet jelent.

Az orosz vakcina felhasználása nagyjából június közepén megállt, az utóbbi hetekben egyetlen adagot sem adtak be belőle. Ennek oka a G7 szerint a nyugati vakcinák megjelenése, a pontatlan statisztika vagy az oltóanyagok szavatosságának lejárta lehet.

Nem rég a kormány a RTL Klub híradójának megerősítette, nagyjából 200 ezer Szputnyik vakcinát nem lehet már felhasználni, mert lejárt. Két dózis a vakcinából közel 6 ezer forintba került, így mintegy 600 millió forint értékű oltóanyag nem adható már be.

Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben arról beszélt, hogy ekkora több milliós tételek esetén elkerülhetetlen a leselejtezés. Várhatóan Astra Zeneca-ból se fognak minden adagot felhasználni, mert azok is elérik hamarosan a lejáratai dátumukat. Az RTL híradójának kérdésére a kormány nem adott információt arról, még hány oltás vár a leselejtezésre.