Az idősebb korosztály a gyermekkorából jól ismeri a téli törkölypálinka főzés emlékét. Nagyszüleink semmi pénzért sem hagyták volna veszni a szüretkor visszamaradt szőlőtörkölyt, mert úgy érezték, hogy értékes anyag veszne kárba. Ugye, már megint igazuk volt!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke napjainkban kiadott sajtóközleménye mindezt most alá is támasztja.

„Az állattenyésztésben és az akvakultúrában takarmánykiegészítő adalékanyagként és természetes örökítőanyag tartósítószerként egyaránt használható új megoldásokat kínál a nyolc európai ország együttműködésével futó NeoGiANT EU-projekt, melynek egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke. Az innováció alapjai a szőlőtörköly-kivonatokból származó polifenol vegyületek.

Rendkívül nagy az igény olyan környezetbarát termékekre és módszerekre, melyek mellékhatásoktól mentes megoldásokat kínálnak az állattenyésztés és végső soron a fogyasztók számára. Ezt az elvárást kielégítve a NeoGiANT projekt az ipari léptéket megelőző szinten mutat be egy fenntartható, természetes alapú, alacsony költségű extrakciós eljárást a fehér szőlőtörkölyből származó polifenolok kinyerésére.

A kinyert értékes polifenolokból olyan hiánypótló termékek hozhatók létre, melyek a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában jelentkező nagyszámú betegség leküzdésére szolgálhatnak, kiváló alternatívát kínálva a haszonállatoknál használt antibiotikumok és szintetikus vegyületek kiváltására, illetve azok felhasználásának csökkentésére. Ezzel egyidejűleg csökkenhet az új antimikrobiális rezisztenciák kialakulásának lehetősége, továbbá jobban kontroll alatt tarthatók a meglévő rezisztenciák is.

Ily módon a NeoGiANT projekt hozzájárul az antibiotikumoktól mentes környezet, a fenntartható élelmiszer-előállítás és az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó globális cselekvési tervhez, összhangban a „One Health” megközelítéssel.

A fejlesztés ráadásul nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és társadalmi szinten is biztosítja a fenntartható gazdálkodást, ugyanis hozzájárul a helyi bortermelők fejlődéséhez, továbbá káros vegyszerek nélkül, alacsony hőmérsékleten, energia hatékonyan, alacsony költséggel és hulladékmentesen állítja elő a célterméket, amelyhez élelmiszeripari hulladékot (borászatból származó szőlőtörkölyt) használ nyersanyagként.

A NeoGiANT tehát az egyre bizonytalanabbá váló környezeti feltételeket figyelembe véve valósítja meg a jövő fenntartható élelmiszer termelését biztosító megoldásokat, és elmozdul az erőforrás- és klímatudatos termelés és fogyasztás felé.

A projekt a „Green Deal”, konkrétan a H2020-LC-GD-2020-4 felhívás keretében valósul meg. A projekt teljes költségvetése 9 332 246,49 €, az Európai Bizottság 8 374 688,42 € támogatásával.” – olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: mti.hu, uni-mate.hu

Fotó: pixabay.com