A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 31-ére figyelmeztető sztrájkot hirdet, amennyiben ez sikertelen lesz márciusban újra sztrájkolni fognak.

A kormánnyal folytatott tárgyalásokat bohózatnak nevezete Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A pedagógus érdekvédelmi szervezetek azt szerették volna elérni, hogy a döntéshozók vonják vissza az állami iskolákban dolgozókra vonatkozó azon rendeletet miszerint fizetés nélküli szabadságra kell küldeni azokat, akik nem veszik fel az oltást. Illetve a pedagógus béremelés mértékével sem elégedettetek, azonban nem sikerült zöld ágra vergődni a kormánnyal, így utolsó lehetőségként sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek január végére.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja elmondta, hogy ha a figyelmeztető sztrájk nem hoz eredményt, újabb munkabeszüntetést fognak szervezni március 16-án.

A szakszervezetek nem csak a két vitás kérdésben nem tudtak megegyezni a kormánnyal, a figyelmeztető sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról sem született megállapodás, ezért ezt az ügyet bíróságon fogják rendezni. A kormány szerint a sztrájk alatt is a pedagógusok folytassák az oktatást, a szakszervezetek szerint azonban gyerekfelügyeletet sem kellene végezniük ez alatt.

A PSZ és a PDSZ arra kéri a pedagógusokat, hogy minél többen csatlakozzanak a figyelmeztető sztrájkhoz és a diákok támogatását is kérik.